Ránk szakadt a hó

Az elmúlt hétvége időjárásának köszönhetően eddig példátlan mennyiségű autós maradt akár több mint 24 órára a hó, és saját gépkocsija fogságában, vagy épp okozott karambolt - amiből egy nagyobb tömegkarambol is keletkezett.

Ezek okán rengeteg autósnak keletkezett különféle kára, amit egy jó casco biztosítás képes megfizetni.

A casco biztosítások ugyanis térítenek mindenféle kárt, amit egy saját hibás balesetből szereztünk - legyen az korlátnak ütközés, vagy másik gépjárművel való karambolozás. A különböző, időjárási jelenségek okán való megcsúszások, és egyéb koccanások is ide tartoznak, ezeket ugyancsak téríti egy átlagos casco. A hó nyomás, a hóvihar, vagy az egyéb, természeti jelenségek okozta károkat úgyszintén téríti a casco biztosítás, így kártérítés ekkor is jár nekünk. Ha olyan baleset részesei voltunk (valahol okozói oldalról), amiben személyi sérülés történt, ott rendőrségi helyszínelés szükséges ahhoz, hogy a biztosító fizessen - elviekben. Gyakorlatilag a különleges időjárási körülményekre való tekintettel ezt a biztosítók most nem kérik, hanem saját szakértő csapatukkal próbálják majd rekonstruálni a helyzetet - a legnagyobb tömegbalesethez például egy csapatnyi, minden biztosító által elfogadott csoportot szerveztek össze.

Azonban a károk nagy részét kénytelenek lenyelni az autósok: a casco penetráció nagysága nem sokkal nagyobb, mint 20 százalék így megközelítőleg minden negyedik-ötödik, a hideg folyamán kárt szenvedő gépkocsi tulajdonos számíthat csak a biztosító mentőövére. Nekik is számolniuk kell az átlagosan 10 százalékos, de minimum 100 ezer forintos önrésszel, amely összeget a kárból nekik kell állniuk. Ráadásul a szokásosnál sokkal nehezebb kárfelmérés miatt a biztosítók minden igyekezete ellenére az autósok a megszokottnál jóval később fognak a pénzükhöz jutni. Mindehhez hozzájön, hogy a mostoha időnek még koránt sincs vége: újabb havazásokat, ónos esőt, és hideget mondanak.