Rendhagyó írás Grecsó Krisztián tollából

„Odafelé gyakran eszembe jut, hogy lehetne baj. Száguldunk a pályán, és türelmetlenül villog mögöttünk egy behemót kocsi. Közel van, és közel van a halál.” – kezdi sorait Grecsó Krisztián, József Attila-díjas költő, író. A nem mellesleg AEGON művészeti díjas szerző egy igen elgondolkodtató írást juttatott el magazinunk számára, amit a következőkben osztunk meg Kedves Olvasóinkkal.

A Grecsó-Dés Aegon-turnéról és a biztonságról     

Odafelé gyakran eszembe jut, hogy lehetne baj. Száguldunk a pályán, és türelmetlenül villog mögöttünk egy behemót kocsi. Közel van, és közel van a halál. Amikor még csak készülünk rá, hogy találkozzon zene és szó, gyakran szorongok. Féltem az időt, a lehetőséget, az erőt, hogy valami elveszik, vagy nincs belőle elég. Olyankor nem vagyok biztonságban.

Dés Andris ül elől, mi, Dés Lacival a busz második sorában, ez az állandó rend. A hátsó sorban Geszti Margit telefonál, hogy minden rendben van-e a helyszínen, foglalva van-e az Aegonos barátainknak a hely. Ilyen az út, így fogy alattunk. Utazik a csapat, megyünk valahová, hogy találkozzon zene és szó, hogy megszülessen az alkalmi csoda, amit leírni, elmagyarázni nem lehet, mert mindig egyedi. Egyedi a történeteiben, meséiben, és egyedi a zenés válaszokban. 

Ez a mostani, őszi Aegon-turné is szereti a távolságokat, Sopron, Debrecen, Miskolc; Kecskemét van hozzánk a legközelebb. A hosszú út meg olyan, mint egy kötelező gyónás. Mint egy állandó mérlegelés. És visszafelé – ez bennem a csalóka ábránd – már sosincs baj. A család miatt, a múlt miatt, az identitás miatt. Olyankor már biztonságban vagyunk, mert a múltunk, mint lebegés, ott van velünk.  

A biztonság mostanában a legkedvesebb szavam, a legmelegebb, legfontosabb szavam. Biztonság. Sehol semmiben nincs. Sem a kisdolgokban, sem a nagyokban. Borzalmas és türelmetlen sofőrök az utakon, kétségbeesett és szorongó emberek a munkahelyeken. És bár fellépés után, a sötét autópályán, még csurig a friss élményekkel máshogyan érzem, a biztonság, az otthon, a munkahely, az élet és a család védelme egészen mást jelent, mint jelentett, mondjuk, húsz éve. Ma a biztonság aktív gondoskodást jelent, védelmet igényel. Figyelmet. Furfangot. És sok-sok segítségre van szükség. Csak így marad egészben család, lépcsőház, nemzet.

Grecsó Krisztiánnal, illetve Dés Lászlóval és Dés Andrással legközelebb 2014. december 16-án találkozhatunk a Kamaraszínházban egy különleges pódiumesten. Az író, a zenész-zeneszerző és az ütős zenés pódiumestjén a szerelmek és az almáriumok mesélnek, édes-bús történetek kerülnek elő. Az író anekdotázik, olvas, a muzsikusok pedig, apa és fia, a színpadon írnak, improvizálnak zenét a megelevenedett meséktől megihletve.