Sokkal jobban figyelne a rendőrség a gyorshajtásra

A Népszabadság értesülése szerint a következő két évben megközelítőleg 12 milliárd forintot szánna a rendőrség különböző traffipaxok beszerzésére, telepítésére és üzemeltetésére.

Ez azt jelentené, hogy két év múlva 15-20 kilométerenként traffipaxok várnák az autósokat. A hír hallatán igencsak eltérő vélemények keltek szárnyra: valaki szerint az autósok tárcájából szeretné betömni a rendőrség a saját büdzséjén tátongó lyukakat, más vélemények szerint pedig végre egy komoly lépés annak irányába, hogy visszaszorítsák a gyorshajtást.

Eltérő nézőpontok

A rendőrség szerint a gyorshajtás a legnagyobb közellenség az utakon, ugyanis a balesetek 27 százaléka ebből következik be. Ráadásul az intézkedést további indoklásaként szolgálhat, hogy bár tavaly ismét csökkenést mutattak a baleseti statisztikák, azonban ennek mértéke közel sem érte el az utóbbi tízéves átlagot. A vezess.hu elemzése szerint ugyanakkor az említett 27 százalékot a relatív gyorshajtás számlájára írható, vagyis akiknél az adott útviszonyhoz képest túlzott sebesség okozta a baleseteket. Az elemzés részletesebb taglalása belemegy, hogy ennek nagy része nem orvosolható traffipaxszal, így ezek felszerelése sem oldja meg a problémák többségét. A probléma megoldása mindazonáltal közösségi érdek, ugyanis életek tucatja múlhatnak a gyors orvosláson, ráadásul kedvező statisztikákkal a KGFB és a casco biztosítások árai is tovább csökkennének.