Tanácsok a gépjárművek téli felkészítéséhez

Hamarosan számolnunk kell a kedvezőtlenebb téli időjárási viszonyokkal. A mostani ködös borongós nappalokat hamar felváltják majd a mínuszok, és a havas utak. Az időjárás ilyenkor mindent elkövet, hogy káosz legyen úrrá a közlekedésben - különösképpen az utakon. Fel kell tennünk magunknak a kérdést: fel van-e készítve gépjárművünk a téli időjárási viszonyokra? Amennyiben a válasza nem, akkor most figyeljen, mert megosztunk pár jó tanácsot, melyekkel gépjárművét is megfelelően felkészítheti a zord időjárásra.

#@CASCO_BANNER1@#

A gépjárművünk téliesítése sokaknak összetett és időigényes munkának tűnhet, azonban a tény az, hogy a legtöbb ilyen feladatot rövid idő alatt saját magunk is könnyen elvégezhetjük:

Világítás: győződjünk meg arról, hogy minden fényszóró megfelelően működik, és nincsen párásodás vagy szennyeződés a lencséknél, ami gátolhatná a hatékony világítást.

Tévhit, hogy csak új autóra éri meg cascot kötni! Nézze meg mennyiért biztosíthatja autóját!

Szélvédő: vizsgáljuk meg az ablakot és ellenőrizzük, hogy nincsenek rajta karcolások vagy esetleg törések. Az alacsony hőmérséklet a legkisebb törést is képes nagy repedéssé formálni, nem beszélve arról, hogy télen különösképpen fontos az akadálymentes kilátás.

Ablaktörlők: a megfelelő első, illetve hátsó törlők működése kritikus a téli időszakban, ezért vizsgáljuk meg az ablaktörlő lapátokat, illetve a gumikat. Ha működés közben a lapátok bemaszatolják az ablakot, vagy a gumi a lapátokon sérült vagy töredezett, akkor cseréljük ki ezeket, ellenkező esetben csak a kilátást nehezítik, ami roppant balesetveszélyes. A szakértők egybehangzó véleménye az, hogy – habár a törlők akár két évig is megfelelően működhetnek –, ha sokat vezetünk és gyakran használjuk az ablaktörlőket, érdemes évente lecserélni ezeket.

Akkumulátor: a gépjárműnek ez a tartozéka télen van a legnagyobb munkának kitéve. A nagy hidegben az akkumulátorban lezajló kémiai folyamatok lassabban mennek végbe, így az indítómotornak kevesebb energia jut a motor elindításához. Ennek tudatában nagyon fontos, hogy megfelelő akkumulátorunk legyen, mert csak az biztosíthatja, hogy autónk nem hagy minket ott sehol. Az akkumulátor állapotát méréssel lehet ellenőrizni, amit szervizben, de megfelelő tudással akár otthon is el tudunk végezni. Amennyiben az indítóáram a gyári érték 70 százaléka alatt van, akkor érdemes lecserélni az akksit. Egy egyszerű ellenőrzést is elvégezhetünk otthonunkban: kapcsoljuk fel a fényszórót, majd ezután indítsuk be a motort. Ha a fény világosabb lesz a motor beindításával, akkor az akkumulátor nem működik teljes kapacitással, így érdemes jobban megvizsgálni, vagy cserélni.

Folyadékok: a hűtő, illetve az ablakmosó folyadék állapotára mindig figyeljünk oda. A hűtőfolyadék fő feladata a motor hőfeleslegének elvezetése. Habár a fagyálló nem folyik el magától a hűtőfolyadékból, érdemes egy benzinkúton megméretni a folyadék dermedéspontját annak érdekében, hogy kiderítsük, hány fokig van a motorunk biztonságban, ugyanis egy esetleges fagyás nagy károkat képes tenni a motorban. Télen érdemes az ablakmosó folyadékot sűrűbben utántölteni, mert a csapadékos időjárás miatt gyakori a használata. Győződjünk meg arról, hogy a mosófolyadék fagyállót is tartalmaz, mert elég kellemetlen lehet, ha a víz megfagy a tartályban.

Gumiabroncsok: a gumik ellenőrzése télen is elengedhetetlen. Télen a nem megfelelő látási viszonyok miatt sokszor nem vesszük észre a kisebb-nagyobb gödröket, esetleg köveket az úton, így az abroncs felülete könnyebben megsérülhet. Fontos ezért néha egy pillantást vetnünk az abroncsokra és amennyiben sérülést észlelünk, vigyük szakszervizbe autónkat. A kisebb hibákat költséghatékonyan ki tudják javítani!