Teendők autóbaleset után

Gyakorlott vezetőt is érhet baleset, de a következményekkel és a tennivalókkal még ők sincsenek tisztában minden esetben. Ez érthető, hisz egy ilyen helyzetre senki sem lehet előre felkészülve, azonban pár fontos lépés betartásával sok bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat.

#@CASCO_BANNER1@#

Egy autóbaleset nagyon be tudja árnyékolni a napunkat, de rosszabb esetben akár hetekig is kísérthet minket. Amellett, hogy kellemetlenségek érnek bennünket, például, mert nem érünk be időre a munkába, még a kárral, a felelősségi kérdésekkel, és az esetleges bírósági idézésekkel is foglalkoznunk kell, nem is beszélve az esetleges személyi sérülésekkel a szerencsétlen kimenetelű baleseteknél.

Tévhit, hogy csak új autóra éri meg cascot kötni! Nézze meg mennyiért biztosíthatja autóját!

A legtöbb vezető nagy valószínűséggel élete során legalább egy balesetnek lesz szerencsétlen résztvevője. Higgye el, lehet ön akár a legbiztonságosabb és legóvatosabb vezető is az utakon, ez sem segít sokat, ha olyanok is részesei a vezetői társadalomnak, akik sokszor még a piros lámpát is csak jelzés értékűnek tekintik, vagy esetleg SMS-eznek vezetés közben.

Miután részese volt egy balesetnek, meg kell tennie a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy mindenki biztonságba kerüljön, majd azt követően megfelelően dokumentálva legyen az ütközés ténye, így a biztosítási kárrendezés is zökkenőmentesen rendeződhet. Összeállítottunk egy listát, amit érdemes betartania a baleset bekövetkezte után:

Ne hagyja el a helyszínt!

Tegyük fel, hogy ütközés részese volt, de az nem tűnt nagyon súlyosnak. Összeütközött egy másik gépjárművel de a kár csekély. Senki sem sérült meg. Ön elhajtana? Ne tegye! Függetlenül attól, hogy milyen komoly a kocsin lévő sérülés, szakemberek azt javasolják, hogy álljunk meg és miután meggyőződtünk arról, hogy személyi sérülés nem történt, töltsük ki a baleseti kárbejelentőt. Ezt még akkor is érdemes megtenni, ha szemmel látható kár nem keletkezett, mert nem tudhatjuk, hogy a baleset milyen láncreakciót indított el a gépjárműben, amiből esetleg később jelentkezik majd problémája. 

Ne felejtse el hívni a rendőrséget!

Akkor is érdemes rendőrt hívni, ha nem történt személyi sérülés. Gondoljon csak bele: honnan tudja, hogy a másik félnek van-e egyáltalán érvényes biztosítása? Honnan tudja, hogy nem járt-e esetleg le? Egyáltalán valódi-e az a biztosítás? Pontosan az ilyen lehetőségek elkerülése miatt fontos, hogy egy rendőr is jelen legyen a baleset bekövetkezte után annak érdekében, hogy később ne érjen minket kellemetlen meglepetés a kárrendezés során.

Ne veszítse el a nyugalmát!

Az autóbaleset soha nem egy kellemes élmény. A bekövetkezte után általában rengeteg érzés kering az emberben, nem is beszélve arról, hogy testi fájdalmaink is lehetnek. Ezek ellenére sem jó ötlet elveszítenie a nyugalmát, és összetűzésbe kerülni a másik féllel akkor sem, ha esetleg őt gondoljuk a vétkes félnek. Ne feledjük: az üvöltözés és a kiabálás nem megoldása egy ilyen szituációnak! Vegyen egy nagy levegőt és maradjon nyugodt. Tiszta fejjel elemezze ki a szituációt, és törekedjen arra, hogy higgadtan töltsék ki a kárbejelentő lapot.

Ne felejtse el megfelelően dokumentálni a balesetet!

Az egyik legfontosabb, hogy megfelelően ki legyen töltve a kárbejelentő lap, valamint, hogy meglegyenek önnek is a másik vezető adatai! Próbálják meg minél pontosabban dokumentálni az ütközés körülményeit, hiszen a biztosító csak így tudja majd rendezni a károkat.