Telematikai és a női nem

A telematikai rendszerek hamarosan világkorukat élhetik a biztosítási piacon, ugyanis jövőre minden új, az EU területén piacra dobott gépkocsiban kötelező lesz erre alkalmas egység beszerelése, így a legnagyobb költségtényezők a biztosítók szempontjából eltűnnek.

A telematika segítségével elemezni lehet a gépkocsi használók vezetési stílusát, s így a biztosítók annak veszélyessége alapján alakíthatják ki személyre szabott árazásukat, amely minden szereplőnek sokkal jobban megérné. Hiszen ekképp a valós, nem egy elemzésekből általános kockázatok után fizetnék be az ügyfelek a casco és kötelező biztosítási díjukat.

Nők számára előnyösebb

A telematikai rendszerek igénybevétele eddig főleg a fiatalok számára érte meg, ugyanis a biztosítók rendszerint magasabb casco árakat kértek ettől a gondatlannak gondolt, még nem bizonyított korosztálytól. Azonban december 21. után már gyengébbik nem számára fogja igazán megérni telematikára váltani, ugyanis ezen nap után egy EU-s döntés értelmében tilos lesz különbséget tenni a biztosítások árazásában férfiak és nők közt. Mivel a nők kimutathatóan háromszor kevesebb súlyos vagy halálos balestet okoznak, mint a férfiak, ezért eddig ezt a biztosítók komoly kedvezményekkel honorálták - amely lehetőség december 21 után megszűnik. Ám a telematika segítségével ismét elérhetik a gyengébbik nem képviselői a casco díjak csökkenését - feltéve, ha ezt a nők is felismerik. Egy friss kutatásból ugyanis az derül ki, hogy a nők kevésbé fogékonyak a telematikai rendszer használatára, mint a férfiak: az urak közül a megkérdezettek 60 százaléka használna ilyet, míg a hölgyek közül pont ekkora az elutasítók aránya.