Terjednek a biztosítási csalások

A biztosítási csalások száma sajnálatos módon, a válság beköszönte óta igencsak megemelkedett, amelyet bebizonyított pár hete egy átfogó brit felmérés- most pedig megerősített egy amerikai is.

Az Egyesült Államok biztosítóinak nagytöbbségét összefogó, Property Casualty Insurers Association of America, és az analitikára ráállt FICO felmérése igencsak lehangoló képet közölt: az új világban mintegy 60 milliárdnyi kárt okoztak ezzel, amely a biztosítók bevételének 10 százaléka.

Ha nem lenne

Ez a tízszázaléknyi veszteség azt jelenti, hogy a biztosítások akár tíz százalékkal is olcsóbbak lehetnének, ha nem kellene a biztosítóknak a csalók által okozott kárt - kombinálva a lefülelésükre szerződtetett munkatársakkal - beépíteniük a díjaikba. Ez a díj sem egyenletesen oszlik el az egyes biztosítások közt: arányaiban a lakásbiztosításoknál fordult elő a legtöbb biztosítási csalás, de casco biztosítások esetében fordulnak elő a legnagyobb hamis kifizetések (jellemzően a balesetek színlelésével), így a casco biztosításokra nehezedik legnagyobb súlyként. Nem javítja a képet, hogy a biztosítók 63 százaléka a biztosítási csalások növekedésére számít az elkövetkező években.