Traffipaxok – Az autósok rémei

Utazni költséges! – főként, ha egy nem várt sebességellenőrzésbe is beleszaladunk vagy inkább beleszáguldunk. Magyarországon 15 km/órás sebességtúllépésig még szemet hunynak a rend őrei, azt meghaladva viszont már a legkisebb büntetési tétel is 30.000 forint, autóversenyző aspiránsok pedig 300.000 forintos csekkre is számíthatnak!

Traffipaxok – Az autósok rémei

A telepített traffipaxok valós vagy valótlan helyéről fel-fel röppennek, listák, városi legendák, amiknek birtokában annyi történik, hogy legalább ott figyelünk a sebességhatár betartására, ahol traffipaxot sejtünk.

Legutóbb ez év áprilisában került ki egy ilyen lista a nagyközönség elé, amelynek valódiságát az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A lista, ha valós is, biztosan nem teljes, hiszen azt tudni lehetett, hogy a rendőrség, ennél nagyobb számú fix mérőeszköz beszerzésére írt ki pályázatot.

A police.hu oldalon elérhető egy lista az adott hónapokra vonatkozóan, és terület szerint is. 100% biztosnak azonban ez sem mondható, de ha már támpont kell a traffipaxok helyét illetően, akkor itt első kézből értesülhetünk!

Az aktuális lista itt tekinthető meg.

A Google Maps szintén megmutat néhány állandó traffipaxot. Eszerint a következő helyeken van telepített, állandó sebességmérő készülék:

 • M0 jobb pálya 13,316 kilométerénél lévő oszlopon
 • M0 bal pálya 14,459 kilométerénél lévő oszlopon
 • M0 bal pálya 16,55 kilométerénél lévő oszlopon
 • M1-M7 közös szakaszán 10,8 kilométerénél az osztó sávban
 • M1 17 kilométerénél az osztó sávban lévő oszlopon
 • M1 36,7 kilométerénél az osztó sávban lévő oszlopon
 • M1 63,8 kilométerénél az osztó sávban lévő oszlopon
 • M1 91,6 kilométerénél az osztósávban lévő oszlopon
 • M1 104,2 kilométerénél az osztósávban lévő oszlopon
 • M1 131,6 kilométerénél az osztósávban lévő oszlopon
 • M1 157,2 kilométerénél az osztósávban lévő oszlopon

Mindez térképen itt tekinthető meg.

Ha van okostelefonunk

Ma már, amikor mindannyiunk zsebében ott lapul az okostelefon, egyéb alternatívák is léteznek, ha valós és aktuális traffipax információkra van szükségünk.

Az egyik leghatékonyabb útitárs a TRAFFI HUNTER, egy magyar fejlesztésű alkalmazás, ami 2013-ban még “csak” közönségdíjas, 2014-ben pedig már Az év alkalmazása díjat nyerte el az Appra magyar! megmérettetésen. Itt nem csak a rendőrségi információk alapján kapunk értesítést a fix traffipaxokról, hanem egy aktív felhasználói közösség is küldi a jelentéseket. Az alkalmazás hangeffekttel jelzi a közeledő traffipaxot, azt pedig, hogy milyen távolságból küldjön információt, mi állíthatjuk be. A sebességellenőrző pontokon kívül benzinkutak, gyorséttermek és még számtalan, az utazás során hasznos pont közeléről kaphatunk információt.