Újabb teher rakódik a cascóra

Bizonyára minden kedves olvasó értesült már a köznyelvben Széll Kálmán terv 2.0-nak hívott, legújabb gazdasági nem-megszorító csomagról, amely az ország költségvetését hivatott rendbe tenni, elveiben folytatva az unortodox gazdaságpolitika utóbbi két évben kitaposott vadcsapását.

Ebben öt új adóteher fog a lakosságra nehezedni, sokak szerint az ágazati különadók kiváltása gyanánt. Ebből az Egységes Biztosítási Adó az, amely a biztosítási szektort igen komolyan érinti. Ez az új adónem a pénzügyi szervezetek különadóját, a baleseti adót és tűzvédelmi hozzájárulásokat egyesíti, majd az egész összeget a kormányzati számolások szerint megfejeli még 15 milliárd forinttal. Mindez a baleseti adómintájára beépül az egyes biztosítások áraiba, vagyis átterhelődik a lakosságra.

Egyre nehezebb súly

Az új adó minden biztosítás területén más százalékkal fog dolgozni: az életbiztosításokat egyáltalán nem terheli majd meg, a KGFB esetén marad a baleseti adóból ismert 30 százalék, a vagyoni-és balesetbiztosítások esetében 10 százalék lesz a drágulás mértéke, a cascónál pedig 15 százalék plusszal lehet majd számolni. Ez éppen akkora összeg, mint amennyit a casco a tavaly év végi KGFB kampány során esett, és még így is átlagosan 91 ezer forintos évi díjszinten mozog (ha a minimal-cascót is beleszámítjuk a képletbe, akkor csökken ez évi 65 ezer forintra). A lakosság által elvárt árszint azonban - egy pár hónapja készült felmérés tanulsága szerint - évi 40.000 forint. Így kérdéses, hogy piac el tudja e viselni ezt az áremelkedést, és hogy a biztosítók mennyit hajlandóak átvállalni ebből különböző kedvezmények formájában úgy, hogy casco-piac bevételei évről-évre csökkennek.