Vadállatok az utakon

Ha egy szarvas negyven kilométer per órás sebességgel ugrik ki a bokorból, és mi 60 km/h-s sebességgel hajtunk, akkor a newtoni törvények értelmében körülbelül olyan hatás éri a gépkocsit, mintha egy betonfalba hajtottunk volna bele.

#@CASCO_BANNER1@#

Autós közlekedésünk során számtalan veszélyforrással találhatjuk magunkat szemben, ilyen a vadveszély is, mely váratlanul, hirtelen jelleggel következik be. Leginkább párzási és vadászati időszakban kell erre számítani, de a szeszélyes időjárás az állatokra ugyan úgy rossz hatással lehet, mint ránk, emberekre, így figyelmetlenebbek lehetnek és könnyebben ugorhatnak az utósok elé. 

Tévhit, hogy csak új autóra éri meg cascot kötni! Nézze meg mennyiért biztosíthatja autóját!

TIPP! A biztosítókhoz beérkező kárbejelentések alapján megnőttek a vadak által okozott károk, így, ha másképp nem is, de megfelelő biztosítással nem árt felkészülnünk egy ilyen nem várt eseményre. Ma már a kötelező és casco biztosítások mellé köthetünk úgynevezett vadkár kiegészítőt, mely vaddal történő ütközés esetén megtérítheti a gépjárműben keletkezett kárt.

Sajnos hiába vannak az út melletti figyelmeztető táblák, hiába tartjuk be a sebességkorlátozást, egy hirtelen kiugró őz, szarvas, de akár egy kisebb emlős, pl. nyúl kiugrása is meglepetésszerűen hat, és ebben a nem mindennapi szituációban az ütközés elkerülése szinte lehetetlen, vagy legalábbis a hirtelen kormánymozdulat, nagy fékezés miatt nagyon balesetbeszélyes. 

Az ütközés következtében a vadállatok legtöbbször életüket vesztik, és az autóban utazó személyek testi épsége is komolyan veszélybe kerülhet, a gépjárműben pedig akár milliós károk is keletkezhetnek.

Szakemberek szerint megvan a technikája, hogy hogyan kell, ezeket az eseteket szerencsésen kivédeni, azonban ezek éles szituációban csak akkor működnek, ha rendszeresen gyakoroljuk ezeket, és szinte rutinszerűen elsajátítjuk őket. A legtöbb autós természetesen nem rendelkezik ilyen berögzült készségekkel, ezért a legtöbb esetben nem is tudják baleset vagy kár nélkül kivédeni ezt a helyzetet.

Ha megtörténik a baj és testi épségünk engedi, értesítsük a rendőrséget, hogy rögzítsék az esetet. Ha vannak rajtunk kívül olyanok, akik látták, mi történt, kérjük meg őket, hogy maradjanak ott a helyszínelés idejére.  Abban az esetben, ha a vad elhullott, az illetékes vadásztársaságot is értesíteni kell.