Vigyázat – új traffipaxok az utakon

Az év végéig 365 új fixen telepített, illetve 160 szállítható kamerát állít üzembe a magyar rendőrség – számolt be a Police.hu. Az új közlekedési ellenőrzési rendszert egyelőre még csak tesztelik, az első csekkeket márciusban tervezik kiküldeni.

Vigyázat – új traffipaxok az utakon

Az újfajta készülékek nem csak a gépjárművek sebességének mérésére lesznek alkalmasak, hanem ellenőrizni fogják a fényjelző készülékek jelzéseire és a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását, az autóbusz forgalmi sávok és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is. Képesek lesznek észlelni a behajtási tilalom megszegését, a záróvonal átlépését és azt is, hogyha a közlekedők a kötelező haladási irányra vonatkozó előírásokat szegik meg.

A rendőrök azt is látni fogják, ha a gépjárművet körözik, lejárt a műszaki érvényessége vagy nincs érvényben kötelező biztosítása.

A jelenlegi ellenőrzési rendszer továbbfejlesztésére a hatóságok szerint azért van szükség, mert a közlekedés biztonsága így javítható a leghatékonyabban. Az elképzelések szerint 2016 elejétől már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot az országban, ahol egy szabályszegés rejtve marad a rendőrség figyelő kameraszemei elől.

Azonban a rendszer több ponton is aggályosnak tűnik. Az egyik ilyen pont, hogy a rögzítésre került képfelvétel azonnal elküldésre kerül az arra kijelölt hatóság részére, vagyis a helyszínen tartózkodó hivatalos személynek nincs mérlegelési lehetősége. Így például, ha a gépjármű vezető egy váratlan baleset, akadály miatt kényszerül hirtelen – szabálytalan – sávváltásra, az a körülményektől függetlenül büntetésre számíthat, hacsak nincs olyan szerencséje, hogy a felvétele(ke)n látszik az az objektív körülmény, ami a „szabályszegést” indokolta.

A rendőrség válasza, hogy a jogsértő az ilyen, illetve az ehhez hasonló esetekben ún. bizonyítási eljárást kezdeményezhet, ahol a hatóságoknak kell minden kétséget kizáróan bizonyítania az egyértelmű szabályszegést. Az is segíti az autósokat, hogy a fixen telepített kamerákat előjelzik, míg a mobil készülékeket csak látható helyen állítják fel – nem „bújnak” majd el velük. Továbbá azt is ígérik, hogy olyan helyeken, ahol elkerülhetetlen adott szabálysértés, nem fognak direkt ellenőrzéseket folytatni.

Az ún. VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projekt uniós és hazai forrásokat is felhasznál, összértéke több milliárd forint.