Háztartási balesetek megelőzése

Statisztikák szerint a balesetek fele otthon történik, a forró edények, a gázkazán használata, éles kések, kerti szerszámok használata miatt, ezért fontos áttekinteni a potenciális veszélyforrásokat, hogy legyen módunk a megelőzésükre.

Tűzesetek

A legtöbb otthoni tűzesetnek a gondatlanság az oka. A tűzesetek leginkább a konyhából indulnak ki, az ottfelejtett étel, különösen a túl sokáig hevített olaj okozza a legtöbb kárt. Ha főzünk, soha ne hagyjuk el a konyhát!

Védje egész családját kevesebb, mint napi 11 forinttól! Nézze meg itt a pontos díjakat!

Sajnos nem ritkák a gázrobbanásos esetek sem. A legfontosabb, hogy a gáztűzhely bekötését szakemberrel végeztessük, és rendszeresen ellenőriztessük is, hogy megelőzzük a szivárgásból adódó eseteket. Könnyen jöhet létre robbanás, abban az esetben is, ha nyitva felejtjük a gázcsapot.

Sokan használnak még PB gázpalackot, és ennek nem megfelelő alkalmazása szintén balesetveszélyes. Jól szellőző helyen, nyílt lángtól távol kell elhelyezni, és használaton kívül mindig elzárva tároljuk a palackot, még üres állapotban is.

Az elektromos készülékek használatának esetében érdemes betartani a biztonsági előírásokat, miszerint ezeket az eszközöket, különösen azokat, amelyek magas hőt termelnek, mindig tűzálló alátéten kell elhelyezni. Ezen kívül, ügyeljünk arra is, hogy az egyéb hőt termelő készülékek, például a hűtőszekrény, hő kivezető nyílásának mindig szabad áramlási lehetőséget biztosítsunk.

Érdemes tűzoltó készüléket tartanunk a konyhában, és arra is készüljünk fel, hogyha bármi történne, akkor a szerkezetet használni is tudjuk.

Veszélyek a kertben

A szanaszét hagyott kerti szerszámok, különösen az éles gereblyék, ásók potenciális veszélyforrást jelenthetnek nemcsak ránk nézve, hanem gyermekeinkre is, akik játék, szaladgálás közben könnyen megsérthetik magukat. Ezek a szerszámok veszélyesebbek, mint a konyhai balesetek, amikor kenyérvágás közben valaki belevág az ujjába is, amit aztán könnyen kezelni tud egy kis ragtapasz segítségével. A kerti eszközök méretüket és élességüket tekintve is veszélyesebbek, a mélyebb sebekkel nem szabad játszani, ilyen esetben kötelező a szakorvosi ellátás felkeresése. Különösen igaz ez akkor, ha a sebbel érintkező föld szennyezett volt, ilyenkor a tetanusz-injekció elmaradhatatlan velejárója a balesetnek. Ez arra is vonatkozik, ha valaki a konyhában vágja ez a kezét és a nyílt seb nyers hússal érintkezik, vagy rozsdás szög, drót vágja el a lábunkat.

Mérgezések

Kisgyermekes családok esetében jelent igazán nagy gondot a különböző tisztítószerek, gyógyszerek tárolása. Köztudott, hogy a gyerekek kíváncsiságukból adódóan szívesen vesznek a szájukba mindent, ezért számukra elérhetetlen helyen kell ezeket tárulnunk.  Vonatkozik ez az otthonunkban található mérgező növényekre is, pl.: ciklámen, fikusz, gyöngyvirág, leander stb.

A mai javallatok esetén, ha mérgezésre gyanakszunk nem szabad hánytatni gyermekünket. Hívjunk mentőt, vagy ha kórház közelében vagyunk, vigyük orvoshoz a gyereket, a fogyasztott mérgező anyaggal vagy növénnyel együtt, hogy szakszerű ellátásban részesítsék gyermekünket.