Hogyan előzzük meg a balesetet, ha útközben ér a vihar?

A nyár viharai nem csak az épületekben okoznak károkat – rengeteg ilyenkor a baleset, amely az utakon közlekedőket éri. Adunk néhány jó tanácsot, mit tehetünk, ha útközben ér minket a vihar.

Hogyan előzzük meg a balesetet, ha útközben ér a vihar?

Ha gyalogosan közlekedünk, az első gondolatunk az legyen, hogy védett helyre húzódunk, ugyanis a nyári viharokat gyakran kíséri jégeső és villámlás rendkívül veszélyesek lehetnek. Komolyabb jégverés esetén még a fizikai sérülés esélye sem zárható ki, egyetlen villámcsapás alkalmával pedig felfoghatatlan, 30-40 000 amperes áramerősség lép fel, miközben a villám elérheti akár a 180 km/másodperces sebességet is!

Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás, legtöbbjüket kocogás vagy biciklizés közben. Ha közvetlenül ér minket egy ilyen mennykő, minimális túlélési esélyekkel számolhatunk, de közvetett villámcsapás esetén sem számíthatunk sok jóra, akár szívleállás is felléphet! A villámcsapás helyétől számított 10 méteres körzet mindig veszélyzónának minősül, a hegyekben azonban ennek kiterjedése még nagyobb – ezt mindig tartsuk észben!

Viharos időben, semmi esetre se tartózkodjunk vízben, mert a víz vonzza a villámot, és vezeti az elektromos áramot. Az elektromos antennák környékét is kerüljük el, mivel a fém szintén vonzza az áramot. A villám, bár nem törvényszerű, de többnyire a térség legmagasabb pontjába csap bele, ezért nem ajánlott magányos vagy erdőszéli fa alá húzódni. Ha lehetőségünk van rá, húzódjunk be egy épületbe vagy üljünk gépjárművünkbe.

Az utcán soha ne maradjunk

A természet mellett nem szabad megfeledkeznünk közlekedőtársainkról sem: az autósok, motorosok ilyenkor kevesebbet látnak, többfelé kell figyelniük, a balesetveszély jelentősen növekszik. Az útviszonyok romlásával is számolnunk kell, a városi tempóval, 50 km/órás sebességgel haladó gépjárművek száraz időben tapasztalható 20-25 méteres féktávolsága akár 90-100 méterre is megnőhet! A bicikliseket, motorosokat a széllökések könnyedén fellökhetik, akár másik jármű elé sodorva őket!

Fejünket védjük, akár kezünkkel, akár táskával vagy másképpen: a leszakadó ágak, a szél által felkapott kisebb tárgyak is komoly sérüléseket okozhatnak ilyenkor. Az épületek megközelítése önmagában is veszélyt jelenthet: a tetőkről lezuhanó cserepek, betört ablakok üvegcserepei és hasonló tárgyak komoly veszélyt jelenthetnek a gyalogosokra nézve.

A kocsiban sem teljes a biztonság

Autóval is érdemes mielőbb lehúzódni az útról nagyobb vihar esetén. A legjobb az, ha előre felkészülünk minden eshetőségre: gondoljunk arra, hogy gumijaink megfelelő állapotban legyenek, és a vizes úton is képesek legyenek megfelelő tapadást biztosítani. Arra is fordítsunk figyelmet, hogy fel legyünk szerelve minden szükségessel: pótkerékkel, elakadásjelzővel, a szükséges szerszámokkal és persze elsősegélydobozzal.

A viharban viszont soha ne álljunk meg szerelni – hívjunk inkább segítséget, akár autómentőt vagy tűzoltót, ha nagyobb a baj. Tartsuk szem előtt, hogy a leállósávban egyébként sem biztonságos tartózkodni – vihar közben pedig még inkább veszélyes.

Összességében akkor járunk a legjobban, bármivel közlekedjünk is, ha a vihar idejére inkább elhagyjuk az utat, és csak akkor indulunk tovább, ha már elvonult – ezzel a magunk és mások biztonságát is óvjuk.