Iskolakezdés: az autósoknak is jobban kell figyelniük

Szeptemberben gyermekek tízezrei lepik el az utcákat, akik éppen iskolába tartanak vagy haza a tanításból – sokan közülük pedig óvatlanul közlekednek, így az autósoktól nagyobb odafigyelésre van szükség.

Iskolakezdés: az autósoknak is jobban kell figyelniük

Az izgalmas első napokban a gyerekek még figyelmetlenebbek, szétszórtabbak, az új élmények, a barátok viszontlátása és rengeteg más dolgok tölti ki gondolataikat. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy néhányan figyelmetlenül lépnek az úttestre, vagy éppen nem figyelnek arra, hogy mindig láthatóak legyenek.

Mire kell tehát figyelnie az autósnak?

Természetesen az óvodák és iskolák környékén mindig nagyon oda kell figyeljünk nem csak a megfelelő sebesség betartására, de arra is, hogy ne érhessenek váratlan meglepetések. A gyerekek sokszor ötletszerűen rohanhatnak át az úttesten, vagy éppen takarásból, kocsik mögül léphetnek elő, esetleg rossz oldalon szállnak ki az őket éppen iskolába fuvarozó szülő kocsijából anélkül, hogy körülnéznének.

Nem csak lassan, de kiemelt figyelemmel kell az úton járnunk ilyenkor, hogy bármikor azonnal reagálhassunk a váratlan helyzetekre.

De ne csak ott legyünk kiemelten óvatosak, ahol tudjuk, hogy oktatási intézmény van a közelben – mindig kísérjük figyelemmel a közelünkben mozgó gyerekeket, és kerüljük el távolról az olyan helyzeteket, amelyek kicsit is veszélyesek lehetnek.

Ne csak a gyalogátkelőknél számítsunk arra, hogy valaki az úttestre lép: nagyon gyakori eset, hogy a még a szünidő hatása alatt lévő, nagy mozgásigényű, izgatott fiatalok egyszerűen átszaladnak az úttesten, nem mérik fel megfelelően környezetüket, nem figyelnek az esetleges veszélyekre.

De még a zebrák esetében is kiemelt figyelemmel kell lennünk – sokszor a tilos jelzés ellenére lépnek le a járdáról a gyerekek, ezért ha zebrához közelítünk, még ha zöld jelzésünk van is, mindenképpen lassítsunk le, mérjük fel, mire számíthatunk.

Mindezek lassíthatják ugyan az autós közlekedést, de ha kicsit nagyobb figyelemmel vagyunk környezetünkre, súlyos tragédiákat kerülhetünk el.