Mikortól hagyhatjuk otthon egyedül a gyereket?

A legtöbb szülőt aggodalommal tölti el, ha arra kerül a sor, hogy a gyerek egyedül marad otthon, pedig egy bizonyos kortól ezt is meg kell a gyereknek tapasztalnia. De vajon melyik életkor a legideálisabb?

Védje egész családját kevesebb, mint napi 11 forinttól! Nézze meg itt a pontos díjakat!

Erre a kérdésre teljesen pontos válasz nem adható, mert minden gyereknek más a fejlődési ritmusa. Alapszabály azonban az, hogy addig nem szabad egyedül hagyni a gyereket otthon, amíg nem képes önálló döntést hozni. Ez átlagosan 7-10 éves korig terjedhet, de ilyenkor is fokozatosan haladjunk és tegyük meg a következő lépéseket.

  • Mindig beszéljük meg gyermekünkkel, hogy most egyedül fog maradni, nagyjából mennyi időre.
  • Kérdezzük meg, hogy érti-e, felkészült-e rá, fél-e ettől.
  • Ha igenlő választ kapunk, akkor ne erőltessük, ne mondogassuk, hogy nem lesz semmi baj, hiszen a félelme ettől nem fog csökkeni.
  • Beszélgessünk sokat arról, hogy miért van otthon biztonságban, és jelöljünk ki közösen egy olyan időpontot, amikor beleegyezik, hogy egy rövid időre otthon marad.
  • Készítsük fel arra a gyereket, hogy soha, semmilyen körülmények között ne nyisson ajtót idegeneknek. Akkor sem, ha az illető azt állítja, hogy a szülei küldték vagy ajándékot hozott. Szerepjátékokkal is gyakorolhatjuk ezeket a helyzeteket.
  • Készítsük fel arra, hogy idegeneknek soha ne árulja el, - akár az ajtón keresztül, akár telefonban – hogy egyedül van otthon.
  • Ügyeljünk arra, hogy 3-4 óránál hosszabb időre soha nem hagyjuk egyedül otthon a gyereket, és ha van vonalas telefonunk, vagy neki mobilja, akkor is érdemes ezalatt egyszer felhívni.

Védje egész családját kevesebb, mint napi 11 forinttól! Nézze meg itt a pontos díjakat!

  • Ha van mobilja a gyereknek vagy van otthon vonalas telefon, írjuk fel a saját telefonszámunkat, és a segélyhívó telefonszámokat, és beszéljük meg vele, hogy milyen esetekben hívja ezeket és mit mondjon.
  • Éjszaka más a helyzet, a nappal megszokott hangok a gyerek számára ijesztővé válhatnak, így ehhez is külön hozzá kell szoktatnunk. Ne menjünk el úgy, hogy nem tud róla, még akkor sem, ha tudjuk, hogy úgyis aludni fog. Bármikor felriadhat, és ha nem talál ott bennünket, nemcsak félelme növekszik, hanem a bizalmát is elveszíti. 12-13 évesnél fiatalabb gyereket nem célszerű egyedül hagyni éjszakára.
  • Sokan szeretik nagyobb testvérre bízni a kisebbet, de ezt csak akkor érdemes megtennünk, ha a nagyobbik már kamasz, felelősséget tud vállalni magáért és a kisebb gyerekért, és ekkor is tisztázzuk a szabályokat.

Az összeállítást biztosítási és nevelési szakemberek közreműködésével készítettük.