A női kvóta hatásai

Egy belga feminista csoport- rossz pletykák szerint egy EP képviselő biztatására - felvetette, hogy nem kellene nemi alapon különbséget tenniük a biztosítások árazásában a biztosítóknak.

Mindezt annak ellenére, hogy egy hatályos törvény szerint, ilyet a biztosítók kizárólag 5 évre visszavezethető, alapos tanulmányok alapján csinálhatnak, és természetesen csak olyan esetben, ahol tények bizonyítják a nemi különbségeket. Példának okáért a női sofőrök háromszor kevesebb balesetet okoznak, és sokkal egészségesebb életet élnek- átlagosan öt évvel tovább, mint a férfiak. Azonban az EP-t nem érdekelték a tények, és meghozott egy olyan törvényt, aminek hatására 2012. december 21 után nem lehet nemi alapon kitételt tenni a biztosítások díjszabásában.

Nem visszamenőleges

Ennek hatására a nők elveszíthetik eddigi olcsó gépjármű- és kockázati életbiztosításukat. A logika alapján az új, unisex életbiztosítási árak a jelenlegi férfi és női árak közt félúton lenne, a valóság azonban az, hogy kicsivel lesznek csupán az eddigi férfi árak alatt. Ennek két oka van: egyrészt a biztosítóknak figyelembe kell venniük a jelenlegi biztosítási portfóliójukat, másrészt húsz éves távlatban kell gondolkozniuk, hisz egy most megkötött kockázati életbiztosítás átlagos esetben annyi ideig tart - és mindenki hajlamosabb a rosszabb forgatókönyv alapján számolni. Ez pedig az, hogy a nők ennek hatására jóval kevesebb életbiztosítást kötnek, hiszen nem ők a családfenntartók. Ám a törvény nem lesz visszamenőleges értelmű, így a nőknek megéri még idén megkötniük az életbiztosításukat.