A törvényhozók megszüntetnék az életbiztosítások adóoptimalizációs lehetőségét

Az életbiztosítások a jelenlegi formájukban komoly adóoptimalizációs lehetőséget rejtenek a jelenlegi szabályozások szerint.

Sok ügynök eme adó-kiskaput használja ki, akkor, amikor cégvezetőket próbál meggyőzni arról, hogy kössön életbiztosítást a dolgozóira - elvégre így a cég is, és a dolgozó is jobban jár. Ugyanis a hatályos törvények szerint, aki jelenleg kockázati életbiztosítást köt a dolgozójára cafetériaként, akkor ez a juttatás mentesül mindenfajta adó és járulék alól - így ösztönözve az életbiztosítások terjedését.

A kiskapu

A "trükk" ott van a szabályozásban, hogy a „whole life”, vagyis az egész életen át tartó életbiztosításokat is kockázatiként kell kezelni - elvégre nincs hozzá kötött befektetés, így nem unit-linked. Csakhogy ezeket az életbiztosításokat meg lehet szüntetni, és akkor a befizetett összeg egy jó része visszajár - amely több, mintha fizetésként kaptuk volna, és levontuk volna belőle az adókat és a járulékokat. Az Országházban most azt tervezik, hogy igazodnak az európai normákhoz, és a „whole life” csomagokat kiveszik eme kedvezményezett körből - ha már úgy is azt a törvénykönyvet írják át, amelyben ez szerepel.