A unit-linked életbiztosítás lényege

A befektetéssel egybekötött, vagyis unit-linked életbiztosítások voltak eddig az életbiztosítási ágazat húzóereje, a szerződések túlnyomó része közülük került ki.

Azonban az utóbbi időben brutálisan visszaestek a részágazat bevételei (fél év alatt 12.4 százalékkal csökkent a bevétel), az új szerződések kötésszáma pedig ennél is nagyobb hanyatlásnak indult. A dolog magyarázata csak részben a bankok megtakarítási számláinak népszerűsödése, vagy a végtörlesztési hajrá miatt pénztelenség - sokkal inkább a hosszú távú bizonytalanság játszhat szerepet.

Működési elv

Az unit linked életbiztosítások leginkább 10 éves futamidejüknél kezdenek komolyabb hasznot fialni, maga a konstrukció is így van kitalálva. Ennek egyik lényeges oka, hogy a kivett pénzek utáni kamatadó mentességet csak a 10. év után lehet igénybe venni. Ez tehát egy hosszú távú megtakarítási forma, amelyhez hosszú távú gondolkodás, és tervezés szükséges - amely sokak szerint itthon jelenleg lehetetlen. Ha viszont előbb vesszük ki az unit-linked életbiztosításból a pénzünket, akkor azt csak komoly veszteségek árán tehetjük meg - és ezért sem túl népszerű ez a forma.