A végtelenségig húzódhat a Szolvencia II. elfogadása

Várhatóan még hosszú évekig nem lesz hatása a Szolvencia II.-nek elkeresztelt, az Európai Unió legújabb, a főképp biztosítókat érintő (és azon belül is az életbiztosítási alágat sújtó) pénzügyi szabályozásnak - legalábbis ezt lehet olvasni a Fitch legújabb, szakirányú jelentéséből.

Jelenleg ott tart a Szolvencia II. tárgyalása, hogy az EB által az év első negyedében körbeküldött tesztek elemzésének nagy része megtörtént, és ezek alapján az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) új javaslatot terjesztett a biztosítót elé. Ebben a szervezet némi engedményt tesz a tőkekövetelményeket illetően arra az esetre, ha a kötvénypiacok különösen volatilisak lennének, de ez valószínűleg továbbra sem lesz elég a biztosítóknak. Ugyanis a biztosítók továbbra is azt nehezményezik, hogy a befektetési garanciákat nyújtó termékeit (ilyen a tőke- és/ vagy hozamgarancia, amik kifejezetten népszerűek lettek a válság kitörése után) extra tartalékot kell felhalmozniuk, ami jelentősen megdrágítani ezeket a termékeket. A biztosítók befektetéseinek kifejezetten nagy része van ilyen típusú papírokban - leginkább Németországban - így erről további csörte várható. A Fitch a mostani javaslatot csupán egy kiindulási alapnak tartja.

Politikai problémák

A helyzetet tovább fokozza, hogy az idei vizsgálatot több biztosító vitatja, mondván a vizsgálati eredmények nem voltak egyértelműek, mivel a mögöttes feltételezések nem voltak kellően megalapozottak. Ráadásul, ha minden ebben az ütembe folyik tovább, akkor a tárgyalásokat könnyen megszakíthatja az EP választás, ami egy Új EB összetétellel is jár, és más politikusok és szakértők nyilván máshogy fognak hozzáállni a kérdéshez - ami újabb tárgyalásokkal és átgondolásokkal töltött éveket eredményezhet. A válság kitörése után pár hónappal megfogalmazódott szabályok tárgyalása már évek óta tart: először 2013. január elsején szerették volna köztelezően életbe léptetni őket, jelenleg 2016 a céldátum, de újabb csúszás is könnyen valószínűsíthető. Pedig a szabályozásra szükség van, ezt senki nem vitatja, hiszen az európai biztosítók az öreg kontinens legnagyobb befektetői: befektetési állományuk 8500 milliárd euróra rúg egy friss felmérés szerint. Ám az európai biztosítók nem szeretnék versenyhátrányba kerülni a tengeren túli társaikkal szemben - rájuk viszont nem vonatkoznak ilyen szigorú tőketartalék követelmények az életbiztosításokhoz.