A vegyes életbiztosítás lényege

Az egyre csökkenő életbiztosítási piacon leginkább az unit-linked, vagyis a befektetéssel egybekötött, az elérési, és a kockázati életbiztosítások dívnak.

Az unit-linked életbiztosítás gyakorlatilag egy befektetés, amit átkereszteltek életbiztosításnak azért, hogy így kedvezőbb adójogi környezetbe kerüljön. Jellemző, hogy csak egy minimális életbiztosítási funkciója van (minimális havidíjért, 1-2 százezer forintot fizet baleseti halál esetén), minden másban egy hosszú távú, fixen lekötött befektetéshez hasonlít. Talán annyiban más még, hogy a befektetés sorsáról szabadon rendelkezhetünk halálunk esetére, kikerülve mindenféle öröklési illetéket és egyéb szabályt. Az elérési életbiztosítás hasonló, csak sokkal rugalmatlanabb: fix összegbe kerül havonta, fix a „kamata” és akkor fizet, ha az illető megéri a szerződött kort.

A kockázati életbiztosítás a hagyományos életbiztosítás: akkor fizet (méghozzá igen sokat), ha váratlanul elhalálozunk a szerződés lejárta alatt. Így biztosítani tudjuk családunk anyagi helyzetét egy váratlan, tragikus esemény bekövetkezte esetén is - a legtöbben ezért is kötik. De sokan szoktak banki hitelhez kötni életbiztosítást: egyrészt így a bank is megnyugszik, és enged valamennyit a hitel kamatából, másrészt a banki kamat súlya sem fog családunk nyakába omolni, ha velünk történne valami.

A vegyes életbiztosítás ezeknek az általunk választott keverékét jelenti. Vagyis meghatározunk egy kort, aminek a végén a szerződés lejár, ekkor a szerződés kifizet egy általunk választott összeget, ami a havidíjunk egyik részének kamatos kamat által növelt összege. Aztán meghatározunk egy összeget, amelyet a biztosító kifizet, ha a szerződés ideje alatt elhaláloznánk - ennek az összegnek a nagyságától függ a havidíjunk másik fele. Igaz ebbe beleszámít az életmódunk, egészségi állapotunk, munkahelyünk, hogy hány évesek vagyunk, és hogy hány évesek leszünk a szerződés lejártakor. Korábban a nem is komolyan befolyásolta az árat, ám a gender-direktíva múlt decemberi életbe lépése óta unisex díjazás van érvényben, ami a korábbi állapotokhoz képest annyit jelent, hogy a nőknek sokkal drágább, a férfiaknak kicsit olcsóbb. A szerződés így vagy úgy, de csak és kizárólag díjkifizetéssel érhet véget.