A vezetési stílus összefügg az elhalálozással

Az Egyesült Államok-beli Motor Vehicle Record (MVR) Mortality Study olyan eredményre jutott, amely nagyban befolyásolhatja a kockázati életbiztosítások jövőbeni árazását.

A kutatócsoport több mint hetvenmillió elhalálozási adattal hasonlította össze majd tízmillió nevesített közlekedési szabálysértéseket elkövető személyek ilyen irányú bűnlajstromát (ittas - vagy más megváltozott tudatállapotban való vezetés, gyorshajtás, különösen veszélyes vezetési stílus). A kutatók szerint egyetlen ilyen közlekedési kihágás elég ahhoz, hogy a nem öregségből vagy betegségből eredő elhalálozás 70 százalékkal megnőjön - és ez természetesen nem csak az utakon bekövetkező balesetekre igaz.

Nincs nemek közti egyenlőség

Ez azonban nem igaz mindkét nem képviselőire. A nők sokkal ritkábban követnek el ilyen szabálysértéseket, azonban ha ige, akkor sokkal hajlamosabbak "gyors véget érni": egyetlen kihágás náluk száz öt százalékkal emeli meg ennek esélyét, míg a férfiaknál csak ötben párral. Azonban hat szabálysértés már náluk is 80 százalékkal emeli meg a sötét vég bekövetkeztét. Ezt a statisztikát a kockázati életbiztosítás árazásában fel lehet használni - már csak azért is, mert a gender direktíva miatt amúgy is át kell alakítaniuk az árazásukat.