Adó és a biztosítások világa

Ha egy biztosítás során kártérítést fizetnek nekünk, akkor az - szinte magtól értetődően - adómentes juttatásnak számít.

Ennek alapja az, hogy rendszerint egy termékre vagy jelentősebb vagyontárgyra kötünk biztosítást, és ezekért már egyszer megfizettük az adót- a pénzből, amit kapunk pedig veszünk egy újat, és ott újra meg fogjuk. Értelemszerűen azért sem fizetünk adót, mert testi épségünkre kötöttünk biztosítást és ha sikerült eltörni a lábunkat, hiszen az állam nem kíván profitálni a mi problémánkból, elvégre annak igen rossz üzenet-értéke lenne. Azonban vannak olyan esetek a mikor biztosítási kifizetés is adóztatott jövedelemforrásnak számít - jellemzően az életbiztosítások egyes típusainál.

Mikor adózunk

Az utóbbi egy évben számos ponton módosították a biztosítási törvényeket, és az adórendszert is, így igen sok új szabály lépett életbe. Alapvetően adóköteles kategóriába esnek olyan juttatások, amit felelősségbiztosítás alapján fizetnek nekünk jövedelempótló kártérítés címén - hiszen a munkavállalás után egyébként is adózni kell. Baleset-biztosításnál hasonló esetben csak akkor adóköteles a kapott pénz, ha a biztosítás maga adómentes volt - és akkor is csak a napi 15 ezer forint feletti rész. Továbbá adóhatály alá esnek azok a biztosító által nyújtott szolgáltatások, amelyek díját vagy a díj egy részét a magánszemély költségként elszámolta az adóhatóság felé. Végül pedig azon „betegség-, baleset- és életbiztosítás (személybiztosítás) alapján nyújtott szolgáltatások, amelyek nem minősülnek halál esetére szóló biztosítási, nyugdíj-biztosítási, járadékbiztosítási, baleset-biztosítási vagy betegségbiztosítási szolgáltatásnak”.