Adóoptimalizáció életbiztosítással

Jelenleg egy cég bevételeinek mintegy 52 százalékát elveszi az állam ilyen-olyan címszó alatt, már ha nem rendelkezik semmilyen adókedvezménnyel, vagy egyéb adó-optimalizációs eszközzel.

A válság éveiben alapvetően is érzékenyek voltak a cégek bevételeik alakulására, de az elmúlt év adóemelései, és a jövőre új tételekkel jelentkező közterhek tükrében most mindennél nagyobb szükségük van az olyan módszerekre, amivel csökkenthetik adóalapjukat - és ilyen lehet megfelelő választás esetén az életbiztosítás is.

Mikor alkalmazható?

A hatályos magyar törvények elég egyértelműen fogalmaznak arról, hogy mikor lehet leríni egy vállalkozás adóalapjából a kafetériaként juttatott életbiztosítást, és hogy mikor lesz ez mind a vállalat, mind az alkalmazott számára adómentes. Utóbbihoz az kell, hogy az életbiztosítás kockázati legyen, vagyis kizárólag bekövetkezett halál esetén fizessen. Előbbihez pedig az, hogy a biztosított személynek a szerződő kifizetővel munkaviszonyban álló magánszemély, vagy a kifizető cég vezető tisztségviselője, a tevékenységben személyesen közreműködő tagja,a kifizetőnél gyakorlati képzésen részt vevő szakképző iskolai tanuló, vagy önkéntes jogviszonyban álló magánszemély kell, hogy legyen. Ráadásul az életbiztosítás visszavásárlása után is jobban járunk, mint ha az összeget bérként fizettük volna ki.