Álmosan vezetni tilos!

Modern időnkben a balesetek legfőbb kiváltó oka az emberi figyelmetlenség - ebből is kiemelkedik a felgyorsult technikai hátterünk és életvitelünk okozta balesetek nagysága.

Álmosan vezetni tilos!

A Facebookozás és sms-ezés miatt egyre több fiatal teste marad az utakon, de az ittas vezetés, vagy az elalvás is nagyon komoly halálozási tényezővé lépett elő. Amerikában minden hatodik halálos, és nyolcadik súlyos sebesültet volán mögötti elalvás követel, de globális adatok szerint a súlyos balestek 10 százalékáért - az autópályán bekövetkezett 20 százalékáért - vezetés közbeni elszunyókálás a felelős.

Megoldások és hatások

Egy friss kimutatás szerint négy órányi alvás azzal egyenértékű, mintha három sört gurított volna le valaki - egy tejes nap alvás szempontból való kihagyása pedig közel 11 ezrelékes véralkohol szinttel. Pontosabban ugyanannyira fog nőni a figyelmetlenség, és csökkeni a reakcióidő - amely egy baleset elkerüléséhez elengedetlenül fontos. Az alváshiány miatt bekövetkezett balesetek ugyanis általában halálosak vagy súlyosak, és az anyagi kárt is nekünk kell állnunk - ha csak nem rendelkezünk megfelelő casco biztosítással. Épp ezért már számtalan elalvás elleni módszert kifejlesztetteknek a sofőrök számára, de használatuk annak ellenére nem terjedt el, hogy a gépkocsivezetők egységesen elítélik a fáradtan volán mögé ülést, és saját bevallásuk szerint 41 százalékuk aludt már el vezetés közben.