Az egész eurozónában visszaesett az életbiztosítási piac

A magyar életbiztosítási piac katasztrofális teljesítményét sokan hazai sajátosságként értelmezték. Ami nem lenne meglepő a jelenlegi hazai magyar gazdasági környezetben.

Azonban az Ernst&Young most publikált elemzése rámutat, hogy ez egyáltalán nem magyar sajátosság. Igaz, a hazai zuhanás kicsit nagyobb volt az Európai átlagnál: míg itthon az életbiztosítási díjbevételek 9 százalékkal apadtak, addig az öreg kontinens EU-hoz tartozó részén „csupán” 7,3 százalék volt a visszaesés. A tendencia is hasonló volt: hiszen itthon a befektetéssel összekötött életbiztosítások, vagyis az unit-linked piac produkálta a visszaesés legnagyobb részét (saját piacán a 10 százalékos mínuszt is messze túlhaladva), és az EU-ban is ugyanez volt a helyzet.

Az okok szintén ugyanazok: a bankok különböző megtakarítási betétei egyre nagyobb - és ami sokkal lényegesebb, egyre olcsóbb - konkurenciát jelentenek az életbiztosításokkal szemben. Bár a megtakarítási számlákat terhelik a kamatadók (ezt az unit-linked életbiztosításoknál pár év elteltével rendszerint nem számolják fel), de még így is sokszor olcsóbbra jönnek ki, mint a befektetéssel kombinált életbiztosítások, azok magas induló költségei miatt. Mivel az induló költségek nagyrészt az értékesítést fedezik, ezért könnyen elképzelhető az értékesítési hálózatok drasztikus átalakítása költséglefaragás végett - ami a biztosítási ügynökök menesztésével, fizetésük átalakításával lenne egyenlő. Ez még a magyar környezetben is igaz, ahol a különböző számlákat a tranzakciós adó miatt a bankok extra költségekkel terhelték Európa más részéhez képest.

A jövő is eltérő módon alakulhat: az E&Y jövőre már 1,7, utána pedig 2,6 százalékos bevétel növekedést vizionál az EU életbiztosítási szektorában, a magyar piacon az elemzők többsége idén is visszaesést valószínűsít. A növekedést az elemzés arra alapozza, hogy a pénzügyi szektort érintő válságnak kezd vége lenni, és a bizalom is egyre nagyobb ebben az ágazatban - igaz a ciprusihoz hasonló válságok csúnyán odarondíthatnak. Magyarország viszont nem nagyon részesül ebből az állásból - főleg hogy a bizalom hazánkban amúgy is luxuscikknek számít, ha nem a tűzoltókról, vagy a rokonokról van szó.