Az egyszeri életbiztosítási díjak okozták a biztosítók díjnövekedését

A MABISZ első negyedéves adataiból kiderült, hogy a biztosítási piac szerény, 1,3 százalékos növekedést ért el az idei első negyedévben (a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva), ami kifejezetten jó, a 2012-es hat százalékos visszaeséshez képest.

Ezt a pluszt idén az életbiztosítási piac adta hozzá a teljes szegmenshez, pedig tavaly annak bevételei estek a legjobban: több mint 9 százalékot. Azonban ez egyedül a befektetéssel egybekötött (és egyéb) életbiztosítások eseti, egyszeri befizetéseinek köszönhető, ami a jegybanki alapkamat folyamatos zuhanásai miatti befektetés-átstrukturálás eredménye. Tehát a biztosítási piac nincs jobban, mint tavaly volt, sőt ezektől a hatásoktól megtisztítva még rosszabb képet is fest.

Egyéni teljesítmények

Ha a biztosítók egyéni teljesítményeit vizsgáljuk, akkor is szinte csupán ettől függtek az eredmények. A CIG unit-linked szerződésszáma 3 százalékkal csökkent, ami az eredményre is kihatott, egyszeri díj pedig nem folyt be hozzá. A Posta biztosító ugyancsak ennek köszönheti kiugró, 5 százalékot meghaladó bevétel növekedésének jó részét, ahogy az Allianz is ezzel konszolidálta veszteségei jó részét. Az Aegon nyeresége szinte hajszálpontosan akkora volt, mint az egyszeri díjakból befolyt összeg. Az egyetlen kivétel az Union, akinél az eseti bevételek még csökkentek is, de az eredményük ennek ellenére is pozitív lett.