Az életbiztosítási piac átrendeződése

A biztosítási piac első negyedévének jelentését tartalmazó, végső dokumentum mérlege szerint a biztosítók pozitív évet zártak az előző év hasonló időszakához képest, azonban ha ezt összevetjük a pénzügyi helyzettel és az egyéni behatássokkal, akkor a kép átfordul negatív irányba.

A 2,2 százalékos bevétel növekedés ugyanis eltörpül a várhatóan 5 százalékot messze túllépő éves inflációs ráta mellett - vagyis reálértéken számolva akkor is mínusz keletkezne, ha ez a 2,2 százalékos plusz kitartana év végéig. De nem fog. Ugyanis az évben rekordra növekedett az egész biztosítási díjukat egyben, az év elején befizető személyek száma, és ez súlyozottan jelentkezik az első negyedéves eredményekben. Ezen torzítások nélkül számolva az egész éves bevétel valószínűleg 3 százalékos mínusszal alakul - a 2011-es esztendőhöz képest.

Életbiztosítások helyzete

Az életbiztosítások helyzete nagyban változott a 2011 év eleji helyzethez képest. Bár ennek a szektornak a növekedése sem haladta meg a várható inflációt (4,2 százaléknyit prosperált), ám immáron az év végi 48 helyett a teljes piac 49,2 százalékát teszi ki. Drasztikusan visszaestek viszont a folyamatos befizetés mellett valódi takarékosság jelentő unit-linked életbiztosítások - a végtörlesztési hajrában mintegy 10 milliárdnyi tőkét vontak ki a piacról. Majd ugyanennyivel megnőtt viszont az egyszeri és eseti befizetésekkel operáló befektetési életbiztosítások száma - így az Allianz átvette a piacvezető szerepet az eddig élen járó ING-től. Ám az egyszeri befizetésekre nem lehet stratégiát építeni - hisz a befolyó összeg rendkívül képlékeny - így a biztosítók is bajban vannak hosszú távú stratégia terén.