Az életbiztosítások húzzák fel a román biztosítási piacot

Publikálta az éves eredményt a 22 tagot tömörítő, és díjbevételek tekintetében a piac 90 százalékát lefedő Romániai Biztosítótársaságok Országos Szövetsége (UNSAR).

2012-ben a román biztosítási piac 7,5 milliárd lejes bruttó bevételre tett szert, amely az előző évhez képes 4 százalékos növekedést jelent. Azonban, ha hozzávesszük a közel 5 százalékos inflációt, akkor már reálértéken némi visszaesésről beszélhetünk. Az előző évihez képest összekalapozott plusz sem volt egységes eloszlású: látszólagos növekedést nagy részét is az életbiztosítások, és az új biztosítások bevezetése hozták össze.

Arányok

A nem-életbiztosításokra tekintve azt láthatjuk, hogy a bevételek 5,4 milliárdról 6 milliárd lejre nőttek. Azonban a hagyomány ágazatok kifejezetten rosszul teljesítettek (a KGFB szegmense például 84 millió lejes mínusszal zárt), a bevételek növekedéséért elsősorban a viszonylag új egészségbiztosítási és balesetbiztosítási díjak megugrása felel. Az életbiztosítási piac pedig nominálisan 5 százalékos emelkedést tudott összehozni - igaz a díjbevétel még így is csupán 4,3 milliárd jel, amely közel egyharmaddal elmarad a nem-életbiztosítási szektortól (Magyarországon csupán 2 százalékos a különbség).