Az életbiztosítások pozitív oldala

Minden kritika ellenére az életbiztosítások fontosak, biztonságosak és nyereségesek az emberek számára - mondta ezt Michael Heiset vezető közgazdász, annak ellenére, hogy egyre több kétség merül fel az életbiztosításokkal kapcsolatban.

A biztosítási ügynökök túlzott jutalékigényei miatt a bankok megtakarítási számlái a kamatadóval kombinálva is kezdenek nagyobb hozamot garantálni. Ráadásul néhány alap csupán veszteség termelésére volt képes. A végtörlesztési hajrá miatt kialakult hirtelen pénzigény rengeteg unit-linked életbiztosítást szüntetett meg, amelynek szénája amúgy sem rózsás. Az első félévben 12 százalékkal többet eset vissza az egy évvel ezelőttihez képest az általuk megtermelt bevétel, miközben az egész életbiztosítási üzletág visszaesés „mindössze” 7,4 százalék volt.

Kockázati piac

A jövő, szakelemzők szerint a kockázati életbiztosításokban lenne - már ha egy EU-s, gender-direktívának nevezett szabálymódosítás nem vette volna el a gyengébbik nem kedvét az ilyen szerződések megkötésétől, legalábbis az EU zónájában. Ráadásul a hazai kockázati életbiztosítási piac még fejletlen, megújítására százmillió forintnyi befektetés kellene - aminek megérkezése ezek után igencsak kérdéses az anya vállalatok részéről.