Az életbiztosításokra leselkedő kihívások

Az életbiztosítási piac nagy kihívások elé néz. Itt most nem a komoly válságban lévő (az idei első félévben 7,4 százalékot zuhanó) hazai piacról van szó, hanem a globális egészről.

A kihívások egyik leglényegesebb pontja a nyugdíjkérdés: az európai és amerikai jóléti államokban a születési arány csökken, az átlagos életkor viszont nő, így egyre több idős nyugdíjast tart el egyre kevesebb aktív dolgozó. Ezt egy idő után már nem lehet finanszírozni, így új megtakarítások felé kell nézniük a most dolgozóknak öregebb napjaikra, amire az életbiztosítás egy potenciális lehetőség lehet - megfelelő átalakításokkal.

További problémák

A világ egyre inkább kétsebességessé válik: szétválik a válságból már kilábalt államok köre, és a gazdasági válságot adósságspirállá „változtató” Európa valamint Japán helyzete, ahol összességében még mindig recesszió áll fenn. Ráadásul Európa is tovább osztódik: az eurót használó Eurozóna és a rajta kívül rekedtek szintén különböző gazdaságstratégiát kezdenek használni, így végeredményképp mindhárom területen teljesen más üzletstratégiát kell alkalmazniuk a biztosítóknak - amit jelenleg még nem tettek meg. Ráadásul a kockázati életbiztosítások lehetőségeit drasztikusan szűkítette az öreg kontinensen a most 21-én életbe lépő gender direktíva, a teljes európai életbiztosítási szektorra pedig az eddig adatok alapján a 2016-tól érvényre jutó Szolvencia II. fog komoly csapást mérni.