Betiltaná a PSZÁF az MLM életbiztosítás értékesítést

Mint arról már egy hete tudni lehetett, a PSZÁF azt tervezi, hogy betiltja a Multi Level Marketing (MLM) szerűen történő értékesítést az életbiztosítások piacán.

Bár több évig ez a szerveződés tartotta életben az életbiztosítási piacot (az ügynökök által értékesített termékek vezetik az eladott életbiztosítások listáját, és ez a módozat is ide tartozik), és így működik a nemrég kettészakadt, ép komoly visszaeséssel küszködő Brókernet is, de ennek most - az életbiztosítási szektor mélyrepülésének idejében vége szakadhat. A miértről eddig nem voltak pontos információk, de most, egy Banyár Józseffel, a PSZÁF elnöki főtanácsadójával készült interjúból ez is kiderült.

Komoly indokok

Banyár szerint nem az összes MLM érékesítési gyakorlatot kívánják kitiltani az életbiztosítási piacról, hanem csak azokat, amik negatív működést predesztinálnak működésük elve miatt - vagyis azon fajtákat, amiktől a lakosság egy jó részének is hányingere van. A Banyár által negatívnak tekintett, mosópor MLM-nek nevezett rendszer úgy működik, hogy csak annak fejében kapnak jogot egy termék értékesítésére (és ebből jutalék szerzésére) a beszervezettek, ha azt az adott terméket folyamatosan vásárolja. Mosóport bármikor válthatunk, ha nem tetszik, ám az életbiztosítás teljesen más ügy. Itt hosszú távú, nem egyszer tíz évet meghaladó elkötelezettséget vállalunk, amibe ráadásul nem egyszer jövedelmünk jelentős része elvándorol.

A legtöbben úgy gondolkodnak, hogy majd abból a pénzből fizetik az életbiztosítást, amit jutalékként kapnak az eladott életbiztosításokból - csakhogy ehhez havi egyet legalább el kellene adni. Azonban egy idő után a hálózat lesz annyira kiépített, hogy már nem lehet kinek újabb terméket értékesíteni, így az ügyfelek egy része sorban kezdi majd visszamondani az életbiztosítását, mivel nem képes azt fizetni. Ez némi jutalék visszavonáshoz vezet, ami további felmondáshoz, és így az egész rendszer összeomlik. A betiltáshoz természetesen nem biztos, hogy elég lenne egy egyszerű PSZÁF határozat, így a nemzetgazdasági minisztériummal egyeztet a PSZÁF több biztosítási kérdésben is. Bayer elmondása szerint nyáron várható több biztosítással kapcsolatos törvény módosítása, amelyekben a PSZÁF javaslatainak egy része is szerepelni fog.