Biztosítási adó máshol

Az általunk nemrég beharangozott, és 2013. január elsejétől életbe lépő egységes biztosítási adót sokan új dolognak nevezték Európában, pedig 24 más európai ország is használ hasonlót - közülük 21 EU tagállam.

Ott is konkrét, biztosítási típusonként változó százalékos érték rakódik a biztosításokra, az egyetlen nagy különbség az, hogy máshol a biztosító alanya valamiképp a fogyasztó, nálunk - a KGFB valószínűleges kivételével - a biztosított. Fontos megjegyezni, hogy a törvényt még nem fogadták el, a törvényhozók utolsó módosítási ötleteire vár.

Ki mennyit fizet?

Az adó mértéke természetesen szintén országról országra eltérő. A nálunk 30 százalékkal sújtott KGFB és a15 százalékos casco is a felső kategóriába sorolható a 10 százalékos utasbiztosítással együtt: Nálunk jobban jellemzően csak a jóléti Északi államok, és Európa legnagyobb gazdasága, Németország adóztatja meg ezeket a szolgáltatásokat, de ők se mindig nagyobb mértékben. Lakásbiztosítás esetén a 10 százalék inkább átlagnak nevezhető, és itt Olasz- és Franciaország a kiugróak 20, illetve 30 százalékos teherrel. Az életbiztosításokat itthon nem terheli adó, de 10 európai országban igen. Ott jellemzők külön kategóriaként kezelik a kockázati és a befektetési életbiztosításokat, és 3-6 százalékos a teher- az ilyen téren legextrémebb Görögországban pedig 10 százalék.