Csaták a biztosítók és az EU közt

Nagyban készül a biztosítók működésének új kereteket adó, Szolvencia II. néven elkeresztelt, új pénzügyi szabályozás az EU műhelyeiben (a regula hasonló lesz, mint a főképp bankszektorral foglakozó Bázeli csomag).

Az eredeti elképzelés szerint akkora terhek rakódtak volna elfogadásával az európai biztosítókra, hogy „végzetes hátrányba” kerültek volna más kontinensről származó, de Európában is aktív biztosítókkal szemben - legalábbis a biztosítók szerint. Így minden lobbi erejüket bedobták, hogy „realizálják” a Szolvencia II. egyes pontjait. Bár csak egyes pontok módosításában értek el sikereket, Sven Giegold német zöldpárti képviselő szerint már ezzel is 100 milliárd euróval csökkentették a tartalékképzésük kötelezettségeit. Szigorúbb szabályozásra viszont egyértelműen szükség van, hisz az öreg kontinens minden befektetésének 42 százalékát a biztosítók birtokolják - legfőképp a különböző befektetési életbiztosításokon keresztül.

Eredmények, kilátások

Az előző heti tárgyalások során a biztosítóknak annyit sikerült elérniük, hogy a járadékbiztosítások mögé kevesebb tőkét kell képezniük, valamint a rövid távú piaci ingadozások tőkehatásait kevésbé kell figyelembe venniük a tőkekövetelményükben. A Szolvencia II. végső elfogadása csak valamikor nyár közepén-végén várható, s addig még valószínűleg sokat fog alakulni - már csupán az irány a kérdéses. A mostani tárgyalásokon az is felmerült, hogy ne 2013-ban, hanem teljességében csupán 2014-ben legyen bevezetve, újabb haladékot adva a tartalékképzésre.