Élet Úton

Június másodikán rendezték meg az Ország legnagyobb közlekedésbiztonsági rendezvényét, amelyik az Élet Úton nevet viseli.

Ezen rengeteg szakmai képviselőn kívül a rendezők közt jegyezte magát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága. Az Élet Úton célja hogy bemutassa a KRESZ elmúlt évi, fontosabb változásait, és mindenkit felkészítsen a balesetmentes közlekedésre. Ezen kívül külön gyerekprogramokkal és katasztrófa-elhárítási bemutatókkal készültek, de akadt pár színvonalas előadás is.

Legveszélyesebb tényezők

Az egyik előadás témája az volt, hogy miképp lehetünk figyelmesebb, felelősségteljesebb vezetők- ugyanis a balestek legnagyobb részét még mindig az emberi figyelmetlenség - az előadó szerint emberi felelőtlenség, nemtörődömség, figyelmetlenség és a közlekedésben tanúsított erőszakos magatartás - okozza. A tájékoztató szerint a legnagyobb veszélyeket a kialvatlanság, az ittas vagy épp tudatmódosító szerek befolyása alatt történő vezetés, a gyorshajtás, a tilos jelzés figyelmen kívül hagyása, a gyalogátkelőhelyek oly módon történő megközelítésére, amely veszélyezteti a gyalogosok életét, testi épségé, valamint a gépjármű vezetése közben történő mobiltelefon/ egyéb ketyere használata jelenti. Érdemes megemlíteni, hogy ezen balesetből eredő anyagi károkat kizárólag a casco biztosítást téríti, egy másik előadás pedig épp a casco és a kötelező biztosítás fontosságára hívta fel a figyelmet.