Életbiztosítás: a gender-direktíva csapása

Egy belga esélyegyenlőségi szervezet hatására kezdték el tárgyalni az EU-ban azt az immáron elfogadott, szakmai szempontokból megalapozatlan, a nőkkel alaposan kitoló törvényt, amelyet minden EU-s tagállamnak be kell építenie a saját jogi rendszerébe, és amelyet gender-direktívának hívnak.

Ennek értelmébe december 22.-től a biztosítók nem tehetnek árazás-béli különbséget nemek alapján. Így minden, eddig ilyen szempontból különbséget tevő árképzésüket át kell alakítaniuk „unisex” tarifákká - ami leginkább az életbiztosítási és a casco szektort érinti.

Miért rossz?

A szabályozás legnagyobb vesztesei azok, akiknek az érdekeit eredetileg az esélyegyenlőség védeni hivatott, vagyis az alapvetően hátrányosabb helyzetben lévő nőké. Ugyanis a nők bizonyíthatóan egészségesebben, és hosszabb ideig élnek, ráadásul háromszor kevesebb súlyos balesetet okoznak, mint a férfiak, ezért mind a kockázati életbiztosítások, mind casco biztosítások eleddig jóval olcsóbbak voltak a számukra. Így viszont 20-80 százalékkal megdrágul a nők számára az unisex tarifa a kockázati életbiztosítási piacon (középkorban a legnagyobb a drágulás mértéke) míg a férfiak számára csak minimálisan csökken az árszint. Mivel törvény nem visszamenőleges, de a legtöbb biztosító a hosszú átfutási idő miatt már december elsején átáll az unisex árazásra, ezért még van pár napjuk a nőknek, hogy kockázati életbiztosítást kössenek - amihez most az Aegon jelentős kedvezményeket is kínál.