Életbiztosítás: Figyeljünk oda a garanciákra!

Sajnálatos módon sokan nincsenek tisztában az életbiztosítások működésével - még azok közül sem, akik birtokosai egy-egy kötvénynek.

Egy felmérés szerint a megkérdeztetek háromnegyede nem tudja pontosan milyen kötvényt is birtokol, ezért igencsak meglepő lehet számukra, ha az ígért Kánaán helyett évek múltán azt veszik észre, hogy a befektetett összeg nem hogy nem kamatozott, de még csökkent is - olykor százezrekkel. Ez azért van, mert az unit-linked életbiztosítások befektetésekkel összekapcsolt életbiztosítások, és ezek a befektetések néha rosszul is elsülhetnek - ekkor pedig a berakott összeg csökken.

Kamat- és tőkegarancia

Ilyen kellemetlen meglepetés nem érhet minket, ha unit-linked életbiztosításunkban kamat és tőkegarancia egyaránt megtalálható. A tőkegarancia azt jelenti, hogy annál kevesebbet semmiképp nem kaphatunk vissza, mint amennyit befektettünk, a kamatgarancia pedig annyit tesz, hogy egy fix százalékos összeggel még akkor is nagyobb összeget kapunk vissza, ha a befektetési stratégia hibásnak bizonyult. Természetesen ezeknek a biztonsági opcióknak mind ára van: a várható maximális hozam annál kisebb lesz, minél több biztonsági elem található benne.