Életbiztosítás hitellel kombinálva

Az életbiztosítást a hitelezés szigorodása óta egyre gyakrabban kötik össze különböző hitelekkel, hogy banknak biztosítéka legyen arra, hogy ténylegesen visszakapja a kölcsönadott összeget, és az ügyfélnek se kelljen magát értelmetlen vállalásokba vernie, esetleg ingatlanát jelzáloggal megterhelnie.

Ilyenkor jellemző, hogy az unit-linked életbiztosítás futamidejének lejárata végén pontosanakkora összeget fog kapni a bank- mivel ő a kedvezményezett - mint amekkora a hitel nagysága volt, így nekünk az óra ketyegése közben csupán a kamatokat, no és az életbiztosítás havi díját kell fizetnünk. Ekképp bank is, és mi is jól járunk, ráadásul a biztosítónak is adtunk munkát.

Konvertibilis problémák

A baj akkor merül fel, amikor a hitelt forintban, az életbiztosítás összegét pedig valutában adják meg (sok unit-linked biztosítás csak valutában dolgozik, a befektetés jelege miatt). Azonban ha forint megint lejtmenetbe kerül, és úgy is marad ahhoz képest, amikor a hitelt felvettük, akkora biztosítás nem fogja fedezni a teljes hitelt, és mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlnunk. Igaz, ellenkező esetben még némi plusz pénzt is kaphatunk, de a kockázat - a nemzetgazdaság jelenlegi helyzetét elnézve - valamivel nagyobb, így ha lehet, ilyen típusú biztosítás esetén próbáljunk meg forintalapút választani, vagy épp olyan devizát, amilyenben a hitelt is felvettük.