Életbiztosítás kötése a bankban

Egy életbiztosítást számtalan helyen köthetünk: interneten, biztosítási ügynöknél, a biztosítónál személyesen, és bankokban is.

Azonban a bankok merőben másképp árulják ezeket a biztosításokat, mint az ügynökök, az alkuszok vagy a biztosítósítók, épp ezért csak egy bizonyos vásárlói körnek éri meg a banknál kötnie - igaz ők a biztosításuk éves díjának a felét is megspórolhatják. Azt érdemes leszögezni, hogy bankok csak kockázati életbiztosítást árulnak - tehát csak olyat, ami az illető halála, vagy súlyos, maradandó egészségkárosodása esetén fizet. Ezen belül is elsősorban hitelfedezeti életbiztosítást kínálnak - vagyis olyat, hogy a felvett (jellemzően ingatlanhitelhez) kötnek életbiztosítást, amely a bankot kifizeti az illető halála, vagy rokkantsága esetén - illetve egyes esetekben egyszerűen az életbiztosítás fizeti ki a banki hátralékot lejáratkor.

Az ügyfelek elégedettségére

Azonban van néhány bank (például a Budapest Bank, az MKB és a CIB), ahol hagyományos kockázati életbiztosításokat is köthetnek az ügyfelek. Ezek előnye, hogy sok esetben a csomagok olcsóbbak, mint amit egy biztosítási ügynökön keresztül kötnék, főleg ha meghaladtuk a negyvenes éveket. Sokat spórolhatunk akkor is, ha valamilyen egészségtelen szenvedélynek hódolunk, vagy valamilyen tartós betegségünk van - ugyanis a legtöbb bankban nem kell egészségügyi kérdőívet kitöltenünk, így a fent említett dolgot nem fogják jelentősen megdrágítani az életbiztosítási díjunkat. Igaz átlagosak azok a feltételek közt, hogy ha valaki olyan betegség folytán halálozik el, amely az életbiztosítás kötésekor ismert volt, akkor az első három évben nem térít a biztosító.

Azonban a bankban kötött életbiztosításoknak vannak hátrányai. Egyrészt sokszor számla nyitása szükséges hozzá, amelynek havi pár száz forintos számlavezetési díja van, ha nem érkezik oda rendszeres jövedelem. Mivel a bankok az életbiztosításokat gyakorlatilag csoportos kedvezménnyel veszik meg az adott biztosítótól, ezért csak előre összeállított csomagok, és fix összegek közt lehet válogatni. Ugyancsak nem lehet hozzá különböző kiegészítéseket kötni, amelyek olykor kifejezetten hasznosak tudnak lenni - vagyis a személyre szabás lehetetlen. Érdemes ezért kötés előtt a bankok, és a biztosítók által ajánlott termékeket összehasonlítani, és azt az életbiztosítást választani, amire a legnagyobb szükségünk van, de anyagilag is a legjobban megéri.