Életbiztosítás nőknek

A mai napig - sőt újonnan is - sok hirdetés kínál különböző - kockázati és unit linked - életbiztosításokat kifejezetten nőknek.

Ennek legfőbb oka, hogy a nők egyre többször jelennek meg, mint gyermeküket egyedül nevelők, mint családfenntartók, ami látszik mind a házasság visszaszorulásában, mind a szingli lét terjedésében, vagy a női felső vezetők egyre nagyobb számában. Ezt alapul véve a hirdetések arra apellálnak, hogy ezen egyedülálló nők számára hatalmas katasztrófával járhat, ha keresetük egy tragédia okán kiesik, ugyanakkor a felsővezetőként dolgozó nők már rendelkeznek olyan keresettel, amiből képesek megtakarításra félretenni. Ez mind igaz, csakhogy külön nőknek szóló életbiztosítások nem léteznek és az EU-n belül immáron nem is létezhetnek.

EB- tiltás

Az EB sokak szerint félresikerült kezdeményezése nyomán idén év végén törvényerőre lépett a gender-direktíva, aminek értelmében nem lehet biztosítási árban különbséget tenni a férfiak és a nők között. Tehát hiába kimutathatóan jóval tovább élnek a nők, mint a férfiak, vagy épp vezetnek óvatosabban, mégis ugyanannyit kell fizetniük egy kockázati életbiztosításért, mint egy férfinak - pedig ez korábban számukra jóval olcsóbb volt. Így a nőknek jórészt már csak EU-n kívüli - jellemzően svájci - életbiztosítókkal érdemes kockázati életbiztosítást kötni, ha csak az olcsóbb díj fontos számukra. Ráadásul külön, csak egyes nemek számára igénybe vehető kiegészítőket sem lehet már kötni - hiába próbálkozik még pár biztosító 1-2 nyitva hagyottnak vélt kiskapu feltárásával.