Életbiztosítási alapfogalmak

Sokak képtelenek eligazodni a biztosítások útvesztőjében, főleg ha a legbonyolultabb, leginkább meg nem értett biztosításról, az életbiztosításokról van szó.

Egy friss felmérés szerint azok mintegy háromnegyede sem érti az életbiztosítások működését, és hogy mire jó az általuk biztosított kötvényt, akik rendelkeznek ilyennel. Kicsivel többen voltak azok, akik a teljes lakosság közül nem bírtak elmagyarázni egy egyszerű, kockázati életbiztosítás lényegét. Ezért álljon itt pár alapfogalom, hogy megismerkedhessünk az életbiztosítások világával - elvégre ez egy kiemelten fontos, megtakarításokkal is szoros összefüggésben álló ágazata pénzügyi életünknek.

Alapok

Kockázati életbiztosítás: Azon, klasszikus életbiztosításokat nevezzük így, amik az áldozat halála illetve súlyosabb rokkantsága, bénulása, vagy más tartós egészségkárosodása után fizet nagyobb összegeket- halál esetén az előre megjelölt kedvezményezettnek. A biztosítás ára nagyban függ az illető korától, egészségi állapotától, munkahelyétől, illetve életmódjától.

Elérési életbiztosítás: A kockázati életbiztosítás azon formája, amely esetében a biztosító előre meghatározott időpontban fizet a biztosítottnak, ha az még a biztosítás lejártakor életben van, vagy a megjelölt kedvezményezettnek a biztosított halála esetén. Mivel megtakarítást is tartalmaz általában, alapdíja nagyobb, mint egy hasonló értékű kockázati életbiztosításnak.

Unit-linked életbiztosítás: Az életbiztosítások befektetéssel összekötött formái - pontosabban annak befektetésként működő részei. A biztosítás halál esetén is fizet, és csak egy kisebb összeget. Azonban a havidíj túlnyomó részét a biztosító befekteti az ügyfél által megjelölt alapba, és az ebből fialandó pénz folyamatosan kamatozik, amit 10 év után kamatadó nélkül fel lehet venni. Halál esetén a befektetést az előre megadott személy örökli. A havidíj a félretenni kívánt pénz nagyságától függ, igen magas járulékos költségekkel. Tőke-, illetve kamatvédelem nélkül negatív hozam is előfordulhat.

Mixed (vegyes) életbiztosítás: Ebben általában a fogyasztó által kívánt mértékben keveredik a kockázati és az unit-linked életbiztosítás elemei. Tehát a befektetett pénz egy része is kamatozik, és komoly szolgáltatást nyújt baleseti halál vagy tartós egészségkárosodás esetén. Azonban csak a befizetett összeg egy része kamatozik majd.

Tőkegarancia: A befektetett tőkénél kevesebbet nem adhat vissza a biztosító a futamidő végén.

Hozamgarancia: A befektetett tőkénél, plusz az előre megjelölt mínium kamatnál kevesebbet a futamidő végén nem adhat vissza a biztosító.