Életbiztosítások: a francia példa követhető lenne?

Az életbiztosítási piac átalakulóban van magyar országon - még ha ez folyamat lassú is, és nincs egyértelmű iránya. A kockázati életbiztosítások egyre inkább fontossá válnak - hiába hozzá a piac bevételeinek alig 5 százalékát - épp úgy, ahogy azt tavaly, az unit-linked életbiztosítások bevételeinek rohamos, 12 százalékot meghaladó zuhanásakor a szakértők megjósolták.

Létrejött egy új, kizárólag kockázati életbiztosításokat kínáló ügynökség, és annak ellenére belekezdett a munkájába, hogy az Európai Unió egészében a gender-direktíva arra ösztönzi a gyengébbik nem képviselőit - mondjuk a közeli Svájcban - kössenek kockázati életbiztosítást, úgy ugyanis számukra jóval olcsóbb.

Gyors változások

Az életbiztosítási szegmens az idei első negyedévben több mint 3 százalékos emelkedésre volt képes, ami kifejezetten nagy ugrás az előző év végi, 9 százalékos árcsökkenéshez hasonlítva - igaz az összehasonlítás alapján szolgáló 2012-es negyedév a végtörlesztés időszaka volt, amikor kifejezetten rossz volt az életbiztosítási piacnak. Azonban ha ezt leszámítjuk, akkor se túl jó a kép, hiszen az ugrásért szinte kizárólag az egyszeri befizetések felelősek, ami nagyrészt az irányadó banki alapkamat többszörös zuhanásának köszönhető - a stabil befizetések továbbcsökkentek. Ezért is kezdeményezik többen az életbiztosítások terén a változtatásokat - leginkább az értékesítés területén. Még akkor is, ha a piac egyik vezető biztosítója szerint „a heterogén magyar biztosítási piacon nagyon nehéz változásokat elindítani az értékesítésben”.

Az értékesítés kifejezetten drága, akkor is, ha a biztosító saját ügynököket alkalmaz, és akkor is, ha független ügynökökkel értékesít - és ezt az árakban az ügyfél is megérzi, hiába ingyenes számára az ügynök vagy a tanácsadó szolgáltatása. Ennek letörésére próbálkozott meg több biztosító az internetes értékesítéssel, illetve egyre több biztosító köt együttműködést bankokkal, akik kínálják az egyes biztosítók életbiztosításait. Az internetes út az életbiztosítások komplexitása végett még sehol sem befutott, azonban banki értékesítés Franciaországban már dívik: ott a szerződések közel felét bankokon keresztül kötik. Szintén francia példa lehet arra, hogy miként lehet a közvetítői díjakat visszaszorítani - itthon ugyanis jutalék alapú rendszer van, amely egyrészt egyetlen szerződéssel több százezer forint is járhat - tehát drága- másrészt pedig a rátukmálás veszélye áll fenn. A Francia piacon azonban fix bér mellett van egy mellékes, maximalizált jutalék rendszer, és sokkal szigorúbb szabályok ellenőrzik a biztosítási ügynökök tevékenységét. Így olyan hatalmas fluktuáció sincs, mint itthon - amely az elszállt költségek másik fő oka.