Életbiztosítással a gyermek jövőjéért

A születésszám Európában, az Egyesült Államokban és az egyéb fejlett régióban azért marad el messze Afrika, és más fejlődő régiókban tapasztalható mértéktől, mivel mi megpróbáljuk tudatosan megtervezni egy gyermek jövőjét - és ezekbe a számításokba kettő vagy három gyermek vállalása már sokkal ritkábban fér bele.

Ezt mutatja egy friss tanulmány is, amely szerint a gyermekvállalástól sokszor azért félünk, mert költséges. A tanulmány azt is kimutatja, hogy minden második felnőtt inkább vállalna kevesebb gyermeket, csak hogy jobb anyagi körülmények között nevelhesse őket. Ám ettől függetlenül - vagy épp ezért - a családot tervezők 70 százaléka szeretne anyagilag felkészülni gyermeke jövőjére.

Gyermekekre való felkészülés

A felmérés azt is kimutatja, hogy a szülőknek csak a kisebbik fele tud félrerakni gyermeke jövőjére, és ők csak átlagosan 10 ezer forintot. Közben egy másik felmérés szerint egy gyermekre átlagosan havi 30-40 ezer forintot kell költeni 18 éves koráig (ez persze életkortól függően változó). Ezért érdemes a gyermekre közvetlen a születése után, lejárati, vagy unit-linked életbiztosítást kötni, így amikor eléri a kívánt (jellemzően 18-21) éves kort, akkor hozzájut a két évtized alatt összegyűjtött megtakarításhoz, amely a kamatoknak hála a születés óta alaposan gyarapodott, így képes lesz finanszírozni a tanulmányait, vagy venni egy lakást, esetleg gépjárművet.