Fejlesztenék a lakosság pénzügyi ismereteit

„Mindent megtanultam Pitagorasz tételeiről, ám azt sosem magyarázták el, hogy érdemes hitelt felvenni” - tömöríthető a Facebookon manapság gyakran látható, hazai oktatást kritizáló kép bölcsessége, amivel a megosztási és likeolási adatok szerint igen sokan egyetértenek.

A magyar állampolgárok pénzügyi ismereteinek hiányát alátámasztja az felmérés is, amely szerint a megkérdezettek közel 80 százaléka nem tudná elmagyarázni egy 25 éves lejáratú kockázati életbiztosítás lényegét, sőt az életbiztosítások birtokosainak 70 százaléka még az általa megvásárolt kötvény előnyeiről sem igen tudott beszámolni.

Oktatásban a változás

Az Adótudatosság az iskolában elnevezésű kezdeményezés célja, hogy megismertesse az iskolásokkal az alapfogalmakat, és a nebulók legalább annyira legyenek tájékozottak a pénzügyi világban, hogy a saját (az utóbbi időben sokat egyszerűsödött) adóbevallásukat ki tudják tölteni. Ebben részt vesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet éppúgy, mint a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE), és az Állami Számvevőszék elnöke is. A szeptemberi tanévre el fog készülni a tanterv a középiskolásoknak, és tervük szerint minden olyan iskolába elmennek majd megtartani az órákat, amely igényli ezt a szolgáltatást. A kezdeményezést a szokásosnál jóval szélesebb körű szakmai, civil és kormányzati támogatás övezi.