Folyamatosan változó technika megnehezíti a biztosítók dolgát

A Moore-törvény szerint az integrált áramkörök összetettsége körülbelül 18 hónaponként megduplázódnak, valamint a világunkon szereplő adatmennyiség évente 59 százalékkal bővül.

Az eddigiek alapján Moore-nak igaza van, ugyanis 2011-ben és tavaly több információt állítottunk elő, mint az azt megelőző 8000 évben, hála a most is tartó digitális forradalomnak - és a számítástechnikai eszközök is nagyjából a megfigyelt ütemben bővülnek. De nem csak itt, hanem a világunk máspontjain is gőzerővel halad előre a technológia, egyre gyorsabb és gyorsabb fejlődést lehetővé téve. De hogy hat ez ki a biztosítókra? A válasz az, hogy nagyon is sokféle képpen - sőt, egy idő után minden téren.

Változó feltételek

A biztosítási iparág ismereteinek szélesítésével foglakozó Insurance Accounting and Systems Association (IASA) éves konferenciáján Peter Diamandis, az X Prize Alapítvány elnöke beszélt erről, és gyűjtötte egy kis csokorba, hogy mik befolyásolhatják gyökeresen a biztosítók életterét. Először is a felhő alapú szolgáltatások, és a hozzájuk kapcsolódó szoftverek, amik jelentősen lerövidíthetik egy termék piacra való bevezetésének idejét - amely a jelenlegi, kiélezett versenyben különlegesen fontos. Az amerikai Novarica tanácsadó és kutatócég biztosítási vezetője szerint egy jól konfigurálható, és gyorsabban üzembe állítható megoldás gyakran előnyösebb, mint egy jól testreszabott megoldás, amelynek tökéletesítése több időt vesz igénybe.

Az egyéni biztosítási ágak elé más és más technológiai kihívásokat állít a fejlődés: a casco és a KGFB piacot például az önműködő, robot gépjárművek állítják fejtörés elé, ugyanis ha elterjednek, akkor az utóbbira nem, az előbbire alig lesz szükség. A lakásbiztosítások a 3D-s nyomtató megjelenése zavarja össze - ugyanis egyes tárgyakat egyszerűen ki lehet nyomtatni így „javítási költségük” jelentősen lecsökken. Az életbiztosításokat pedig a folyamatosan növekvő átlagéletkor mellett a DNS szekventálása nyújtotta lehetőség hozza érdekes helyzetbe (a vizsgálat majd egy évtizede 100 millió dollárba kerül, ma már 1000 dollárért megcsinálják és az ár egyre csökken). Mivel ezzel számos betegségre való hajlam kimutatható, ezért egy idő utána biztosítóknak kockázati életbiztosítások előtt meg fogja érni megcsináltatni az ügyfelekkel - és ennek alapján alakítani az életbiztosítási díjakat.