Hatalmasat estek az életbiztosítások a tavalyi évben

A Magyar Biztosítók szövetsége közzétette 2012-es biztosítási évkönyvét, amelynek makro és mikro adatait immáron a biztosítási szakma elemzőinek is volt idejük szétcincálni.

Az elemzők, és a Mabisz egyaránt arra jutottak, hogy az életbiztosítási szektor jelenleg komoly válságban van. Erre egyrészt a piaci teljesítmény egészéből lehet következtetni: a teljes biztosítási piac bevétele a 2011-es évhez képest 6 százalékot csökkent, ám ennek a kétharmadát a piaci bevételek csaknem felét kitevő életbiztosítási szektor hozta össze. Ugyanez igaz a szerződések megszűntére: 140 ezerrel kevesebb biztosítási szerződés volt a piac 2012-ben, mint egy évvel korábban, ám ebből mintegy 80 ezer az életbiztosítási piacon vált semmissé.

Egészen pontosan, a piac bevételei 9 százalékkal estek a tavalyi, szintén nem fénylő év eredményeihez képest, ezzel 398, 8 milliárd forintra esett. Az ágazaton belül is kiemelten nagy visszaesést (bőven 10 százalék felettit) volt kénytelen magáénak tudni az unit-linked, vagyis a befektetésekkel összekötött életbiztosítások piaca, amelyhez ha hozzávesszük az 5 százalék feletti inflációt, akkor reálértéken már egyenesen mélyrepülésről beszélhetünk. A szerződésszám is itt csökkent a legnagyobb mértékkel, több mint 80 ezerrel a tavalyi évhez képest.

Ám nem is ez a legnagyobb probléma, hanem hogy a kezelt vagyon is komoly mértékben csökkent. Ugyanis az ügyfelek több mint másfélszer annyi pénzt vettek ki az életbiztosításokból, mint amennyit beraktak új biztosítások és egyszeri befizetések formájában (120 milliárdos kivétel, 82 milliárdos betét ellenében), és ezt még a bent lévő milliárdok kamatai sem tudtak legalább egyensúlyba hozni. Jól jelzi a megtakarítók elfordulását az életbiztosítási piac felöl, hogy az egyszeri díjas bevezetések jóval nagyobb arányban csökkentek, mint a havidíjas szerződések, amely a magyar emberek megtakarítási képességeinek visszaesését is hűen tükrözi. Molnos Dániel, a Mabisz főtitkárának megfogalmazása szerint „az életbiztosítási üzletágban változatlanul az látszik, hogy az ügyfelek jelentős része továbbra is kénytelen mobilizálni megtakarításait”. A magyar gazdaság állapotát elnézve az elemzők a jövő évre sem jósolnak sokkal jobb számokat.