Hogyan kössünk meg egy életbiztosítást?

Az életbiztosítások mindenképpen a hosszú távú pénzügyi gondoskodásról szólnak így megkötésüknél roppant figyelmesnek kell lennünk, és érdemes minden opciót megfontolnunk mielőtt elhatározzuk magunkat.

Ezért kell néhány alapvető kérdést tisztáznunk magunkban, mielőtt megkötünk egyet. Először is, hogy hosszú távú megtakarítást kívánunk-e elindítani, vagy valamilyen anyagi védelemben kívánjuk részesíteni családunkat arra az esetre, ha velünk valamilyen váratlan, tragikus esemény történne - esetleg mindkettőt egyszerre? Ha az első opció áll fenn, akkor egy unit-linked, vagyis befektetéssel összekötött életbiztosítási konstrukciók feltételeit érdemes megismernünk. Utóbbi esetben pedig egy kockázati életbiztosításra lesz szükségünk, amit érdemes egy balesetbiztosítással is kiegészíteni, hogy ne csak a végzetes esetekre nyújtson megoldást. Ha pedig mindkettőre vágyunk, akkor egy vegyes életbiztosítás kell kötnünk, ahol mi dönthetünk, hogy melyikre kívánunk nagyobb hangsúlyt fektetni - már ha a kiegyenlítettség nem megfelelő.

Bármelyik típust is választjuk majd, még a szerződéskötés előtt fontos alaposan végiggondolni, hogy hosszabb távon milyen összeget tudunk az életbiztosítási díjakra szánni.

Ha mindezzel már tisztában vagyunk, akkor már csak ki kell választanunk a számunkra legmegfelelőbb életbiztosítást. Ehhez érdemes szakértők (független pénzügyi tanácsadók), biztosítók, rokonok, és az interneten nemrég megjelenő életbiztosítás kalkulátorok segítségét igénybe venni - minél több helyről tájékozódunk, annál biztosabb, hogy nem hibázunk. Továbbá nem árt a meglévő életbiztosításunkat évente egyszer átnézni, hogy nem kell-e valamit megváltoztatni rajta. Hiszen egy életbiztosításnak mindig igazodnia kell folytonosan változó élethelyzetünkhöz.