Hozam és tőkegarancia fogalmai

Sajnálatos módon, mint azt az előző heti bejegyzésünkben fejtegettük, sokan nincsenek tisztában az életbiztosításokkal, még azok közül sem, akik rendelkeznek ilyen termékkel.

Ezért az alábbiakban két fontos fogalmat fogunk tisztázni, amiket a legtöbb, befektetést az életbiztosításban megtaláló átlagpolgár alapvetőnek tart, pedig közel se az. Ugyanis sokan döbbenten realizálják évek után, hogy a befektetett pénzük nem hogy nem gyarapodott, hanem még fogyatkozott is - néha súlyos százezreket. Ez azért volt, mert az unit-linked életbiztosításukban nem volt sem hozamgarancia, sem tőkegarancia.

Fogalmak jelentése

A tőkegarancia azt jelenti, hogy a befektetett pénzt minimum visszakapjuk a lejárati idő végén, tehát annál kevesebbet a biztosító nem adhat nekünk vissza, akkor sem, ha a befektetés rosszul sül el. A hozamgarancia azt jelenti, hogy egy adott százaléknyi kamatot a biztosító akkor is fizet nekünk, ha a befektetés rossz irányba indul el - tehát garantáltan többet fogunk visszakapni, mint amennyit befektettünk. Ezeknek a fogalmaknak szerepelniük kell egy befektetéssel összekötött életbiztosításban, ha biztosra akarunk menni - ugyanakkor azzal is számolnunk kell, hogy maximálisan elérhető hozam nagyban csökken minden egyes „biztonsági szelep” beépítésétől, tehát a biztonságnak megvan az ára.