Ismét növekedett az életbiztosítási piac

A Magyar Biztosítók szövetsége (Mabisz) ismét publikálta negyedéves, az egész biztosítási ágazatra kiterjedő gyorsjelentését. Ebben igen csak kedvező számok szerepelnek, ugyanakkor a jelentés megjegyzi, hogy ez a növekedés igencsak ingatag lábakon áll, és sajnálatos módon a nyugdíjbiztosítások marginális szerepe sem javult- ehhez a sajtóközlemény megfogalmazója állami SZJA kedvezmény igénybevételét tartaná megfelelő motornak, hasonlóan a többi nyugdíj kiegészítéshez.

Ha csupán számokat nézzük, akkor az áll benne, hogy az életbiztosítási piac bevételei fél év alatt összesen 5,2 százalékot nőttek a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva. Ez azért fontos, mert már régóta nem produkált a biztosítási piac infláció felett növekedést, ráadásul a válság óta szinte csak zuhanás volt - főleg a tavalyi esztendőben. Igaz a csúcsidőszaktól így is jócskán elmarad az ágazat: idén eddig 435,9 milliárd forint bevételt produkált, míg 2008 első felében ugyanez a szám 473,2 milliárd volt - és ahhoz hogy tiszta képet kapjunk a különbségről, az utóbbit még fel kellene emelni idei reálértékre.

A növekedés oka

A növekedés teljes egészében az életbiztosítási üzletág okozza. (Bár a nem életbiztosítási ágazat az előző negyedévhez képest némi pluszt ért el, de a tavalyi év második negyedévéhez képest a bevételei 1 százaléknyit zuhantak.) Ez nem azt jelenti, hogy az életbiztosításokat sorra vásárolnák az emberek, ugyanis a kockázati életbiztosítások piacai még mindig nem áll túl fényesen, sőt, jelentősebb növekedést az unit linked, vagyis a befektetéssel összekötött életbiztosítások hosszú lekötésű, jellemzően legjelentősebb részlege sem tudott produkálni - ez utóbbi az év első negyedévében még vissza is esett. A növekedésért szinte kizárólag az egyszeri díjas életbiztosítások több tízmilliárdos forgalomnövekedése felel - amik likvid eszközökbe érkeztek, így a biztosítók sem a folyamatos bevétellel, sem a pénz rendszerben való maradásával nem számolhatnak biztosan, legalábbis hosszú távon. így bár a biztosítási piac növekedik, labilitása csak kicsit változott.

Életbiztosítási kihatások

A hirtelen - fél éve tartó - pénzáramlásnak az oka a bankok megtakarító képességének nagy arányú csökkenésében keresendő. Ez először a jegybanki alapkamat megvágásával kezdődött (amely talán még ma sem ért véget), ugyanis a legtöbb banki kamatozású betét alapja ebből indul ki. Ehhez hozzájött, hogy a kamatadóhoz hozzácsatolták nemrég az egészségügyi hozzájárulást, vagyis kevesebb kamatból még kevesebb pénz jut a betéteseknek. Önmagában már ez is elég lenne, csakhogy ha hozzá akarunk jutni a pénzünkhöz, akkor ahhoz kell egy bankszámla, aminek van egyre növekedő éves díja, plusz a pénzfelvételnél tranzakciós adót is kell fizetnünk - nem nekünk, hanem a bankoknak, csakhogy ők ezt szó nélkül átterhelik a lakosságra - ami nemrég a duplájára nőt. Összességében a pénzfelvétel díja tavaly óta kis híján 500 százalékkal nőtt, és az átutalásoké is jelentősen megemelkedett. Így a betétesek nagy része rájött, hogy sokkal jobban jár, ha bank helyett valahol máshol tartja a pénzét - például befektetéssel összekapcsolt életbiztosításokban, ahol van válaszható tőke- és kamatgarancia, illetve öt év után elengedik a kamatadót, az egészségügyi hozzájárulással együtt.