Két évet csúszhat a Szolvencia II. bevezetése

Friss hírek szerint akár két évet is csúszhat az Európai Unió által kidolgozott, pénzügyi szolgáltatókra a válság hatására kidolgozott új szabályozása, a Szolvencia II. bevezetése.

Bár az már eddig is ismeretes volt, hogy az Unió malmai lassan őrölnek, de ekkora csúszás - egy ilyen fontos ügyben - nem gyakran fordult elő eleddig. Ugyanis az európai honatyák már 2013. január elsejétől érvényesíteni akarták a még nem is 100 százalékban kidolgozott paragrafusokat, azonban a biztosítók meggyőzték őket, hogy ennyi idő lehetetlen az átálláshoz - így lett a határidő 2014. január elseje.

Stressz-teszt kell?

Csakhogy az EU időközben újabb stressz-tesztre kötelezné az európai biztosítókat valamikor 2013 első felében, és ezek következményeit aztán beleépítenék a szabályzatba. Csakhogy így legfeljebb 2015-re, de inkább 2016-ra lehet bevezetni a szabályozást, áll Gabriel Bernardino, az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság elnökének egy minapi The Wall Street Journal -nak adott interjújában. A biztosítóknak azért fontos a Szolvencia II., mert jelentősen megnöveli tőketartalék előírásaikat - így visszafogja befektetési lehetőségeiket, és külföldi leányaik támogatását -, és még egyes életbiztosítási ágazatok működésébe is erőteljesen beleszól.