Kevés a megtakarítás, ezért csökken az életbiztosítási piac

Az életbiztosítási piac az utóbbi idők rekordméretű bevétel csökkenését érte ez az idei első fél évben, és minden jel szerint ez tovább fog erősödni a második félévre.

A 7,4 százalékos visszaesést az inflációval párosítva 10 százalék feletti mínuszt kapunk reálértéken, de a befektetéssel kombinált (unit linked) életbiztosítások 12 százaléknál is többet estek (és ebbe még nincs benne az infláció), ami a visszaesés nagyját összehozta. Ennek több oka is volt, amelyek nem múlnak, így az életbiztosítási üzletágnak át kell térnie a kockázati életbiztosításokra.

Nincs pénz

A lakosság megtakarításai kritikus mértékben visszaestek, mindössze 16 százalékos volt azok aránya, akik rendelkeztek valamilyen megtakarítással - a válság előtti 40 százalék helyett. Ez még tovább csökkent a végtörlesztési hajárban, amely okán sokan mondták fel az életbiztosításaikat emiatt. A bizonytalan gazdasági és politikai környezet okán a konjunktúra nem fog növekedni, így a pénzügyi helyzetek sem indulnak növekedésnek egyhamar. Az se sokat segít a piacon, hogy a kormány ugyanúgy kezeli a bankszektort, mint a biztosítókat.